De Crăciun în grădina de iarnă (2). În mini-solar.

Până de Crăciun nu prea a fost iarnă. Însă la răscrucea dintre ani și în preajma sărbătorii Botezului am avut parte de două săptămâni de iarnă adevărată. O minimă de -20 grd. C, mai multe între -10/-16 grd. C, multe zile cu maxime negative, însă, din fericire, solul a fost acoperit de un strat satisfăcător de zăpadă.
Există o listă, de plante cultivate și plante din flora spontană, în special verdețuri, care, cu o minimă protecție, pot rezista perioadelor critice din iarnă. Chiar și fără această minimă protecție (solarii neîncălzite, tunele din folie, mulci din vegetație uscată, răsadnițe reci sau calde, etc.), în condițiile unui strat protector de zăpadă, sau chiar în lipsa acestuia, putem cultiva mai multe specii sau soiuri rezistente la îngheț.
Am continuat experimentul grădinii de iarnă și în acest an. Am publicat mai multe articole în acest sens, ultimul referitor la protecția smochinului și altul cuprinzând o galerie de imagini, flori și fructe din grădina mea de la oraș, din zilele de Crăciun.
Iată, în continuare, câteva imagini din mini-solar, unde toate plantele au rezistat gerului, cam șifonate în zilele cu temperaturi negative, însă foarte vioaie când temperatura din incintă trece de pragul înghețului. Câteva temperaturi afara, versus temperaturi în solar: dimineața devreme -6 grd.C/-2 grd.C, -2,5 grd.C/0 grd.C, -12 grd.C/-6 grd.C, sau după amiază, urmând unei perioade de câteva ore însorite 0 grd.C/19 grd.C, -8,5 grd.C/11 grd.C, deci o creștere a temperaturii cu cca. 20 grd. C după câteva ore de soare.
Iată și o imagine a unui colț din minisolar, cu salată A couper feuille de chêne blonde à graine noire, muștar brun, salata minerului, ceapă Hagima:verdeturi in solar Și o imagine cu răsadurile dintre care, o parte, le voi planta în grădină, imediat ce condițiile o vor permite:
rasaduri in solar Și câteva detalii. Mai întâi salată A couper feuille de chêne blonde à graine noire, cu frunze crestate. Este o salată care nu face căpățâni, se recoltează frunzele de la baza plantei:
salata a couper in solar1 Și o plantă de muștar brun (brauner Senf):
mustar brun in solar Apoi o tufă de salata minerului, plantă pe care o cultiv pentru prima dată:
salata minerului in solar Și morcovii, pe care îi păstrez tot în solar, în găleți cu nisip.
morcovi in nisip Atât, deocamdată. Sper să pot continua, cât de curând, serialul despre grădina de iarnă.
La mulți ani tuturor purtătorilor numelui Ioan și derivatelor din acesta!

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, eco, Foto, Fotografie, Grădină, Hărţi, Imagini, Natură și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la De Crăciun în grădina de iarnă (2). În mini-solar.

 1. Dani zice:

  Minunat ! Tu reusesti sa ai frunze fragede pentru salata in conditii vitrege. Salata minierului n-am mai vazut-o pana acum. Am mai aflat o plantuta noua 🙂

  • nelucraciun zice:

   Sunt multe plante, în special verdețuri care, cu o minimă protecție, pot fi cultivate iarna. Salata minerului o cultiv și eu pentru prima dată. Sper să îi mai crească frunzele…

 2. vasile zice:

  Foarte frumos si ordonat in minisolar si o varietate de plantute care rezista unor temperaturi cam vitrege – de retinut soiurile de salate. O zi minunata.

 3. Myky zice:

  Foarte bine arata toate. Interesanta salata minerului!

  • nelucraciun zice:

   Mulțumesc pentru apreciere. Cum am răspuns mai sus, cultiv pentru prima oară salata minerului. Încă nu am gustat-o. În schimb am gustat minutina și creson de iarnă, care fac parte din postarea următoare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s