Anul acesta am ratat arătura de iarnă a grădinii de la țară; abia pe 20 februarie condițiile au permis, din nou, aratul; fotografia cu arătura proaspătă este din 21 februarie:
A urmat o lună întreagă până când grădina a putut fi frezată, un pic forțat, poate puțin prea umed – se văd, în prim plan, urmele roților tractorului; fotografia am făcut-o sâmbătă 21 martie, dimineața, -3,5 grd. C – se vede, în dreapta-sus un colț din parcela cu lucernă brumată:
Am avut un ajutor, vecinul Nicolae și am reușit, sâmbătă, 21 martie 2015, între orele 8 dimineața și 18.30 seara, cu jumătate de oră pauză de masă, să pregătim terenul și să plantăm/semănăm ceva mai mult de jumătate din grădină, etapa întâia, aproape tot:
Fotografia îl prinde, în planul îndepărtat, pe vecinul Nicolae. Am plantat cca. 650 de cuiburi de cartofi, trei soiuri olandeze și două autohtone, 1,5 kg. arpagic, din care jumătate de kg. pentru ceapă roșie. Am semănat mazăre, oloagă și cățărătoare, cca. 1 kg., spanac Matador, ridichi, gulii, varză roșie, bob, morcovi, două soiuri, pătrunjel, păstrănac, coriandru, două soiuri de salată verde, salată fetica (Feld Salat), rucola și sper că n-am uitat nimic la înșirat. Marele absent, usturoiul – am uitat căpățânile la oraș.
Acum lipsește doar ploaia. Prognoza o anunță pentru sfârșitul săptămânii. Nu-mi rămâne decât să sper că așa va fi, chiar dacă voi pierde un week-end de muncă.
Actualizare 28.03.2015: Nu a plouat toată săptămâna. Astăzi, sâmbătă, burnițează ușor. Am reușit, totuși, să plantez cca. 1/2 kg usturoi, 40 de gladiole și să seamăn sfeclă roșie.
Actualizare 04.04.2015: Săptămâna aceasta a plouat puțin. După două săptămâni de la semănare am găsit răsărite doar spanacul Matador, ridichile și rucola. Am mai plantat bulbi mari de arpagic, pentru ceapă verde și bulbi de ceapă Hagima. Am semănat coriandru, varză de Bruxelles, rubarbă, facelia, și, încă o tură, bob, salată verde și salată de câmp/fetica/mache. La plezneală, pentru că nu a venit încă vremea, 11+11 cuiburi de roșii, două soiuri primite anii trecuți de la Ecoruralis: roz, mari, proveniență de la dl. Cucu și galbene, mijlocii, foarte rezistente la secetă, proveniență SvGB. Au înflorit caișii, piersicul și corcodușii. M-am temut pentru florile lor, pentru că dimineața au fost doar -2 grd. C, dar se pare că au scăpat.
Actualizare 11.04.2015: Ploaia se lasă așteptată. Am udat, cu furtunul, puțin. Au început să răsară ceapa din arpagic, mazărea timpurie și cea cățărătoare, varza, guliile și, parcă, ceva salată. Am semănat, la plezneală, cca. 120-130 cuiburi cu porumb, pe care-l voi folosi ca suport pentru fasolea cățărătoare. Tot la plezneală am semănat și cca. 70 cuiburi de fasole cu bobul negru, pentru păstăi. Am mai plantat cca. 10 ml cu ceapă Hagima. Au înflorit cireșii, vișinii și o parte a prunilor. Am plantat un măr soiul Pătul. Am văzut primul șarpe în acest an.
Actualizare 18.04.2015: Noaptea a plouat, așa ca nu am intrat în grădină. Doar în cea de iarnă, unde am plivit usturoiul, ceapa Hagima și mazărea de toamnă. A răsărit și usturoiul, ceapa de toate felurile s-a îndesit, la fel mazărea, care încă lasă de dorit, în special cea cățărătoare. A răsărit și bobul, tot rar. Au răsărit și cca. 20% din cartofi, mai bine nu răsăreau încă, pentru că în dimineața de 20 aprilie a fost brumă, care i-a afectat parțial. Facelia a rasărit, destul de bine, după două săptămâni de la semănare. Anemic au răsărit și zarzavaturile, doar morcovii și păstrănacul, ceva mai bine varza de Bruxelles. Sperăm ca ploaia să le îndesească. Salata, varza și guliile se văd mai bine. Iarba și buruienile au invadat livada. Se cere coasă.
Actualizare 25.04.2015: Cele trei dimineți cu brumă din săptămâna care tocmai se încheie, au afectat unele dintre plantele de cartofi. Probabil cele răsărite până la momentele brumei. Acum sunt răsărite cca. 60-70% din plante, marea majoritate nu sunt afectate. Însă apar și buruienile. De aceea am prășit cele două soiuri de cartofi răsărite aproape integral: timpurii de la Nicolae și semitimpurii olandezi.Ar mai fi trebuit prășite și alte straturi, din păcate nu a mai fost vreme. Am mai semănat fasole oloagă pentru boabe, soiul autohton cu boabe albe și un soi cu bobul negru, de la Voineasa, via SVGB, care e, de fapt, pentru păstăi. De asemenea am semănat fasoliță de la institutul din Dăbuleni, două soiuri oloage pentru boabe. Câte un strat cu cca. 28 ml de plante fiecare. Am pus și câte cinci cuiburi cu dovleci Red Kuri și plăcintari în formă de pară, dovlecei Zucchini și pepene ananas. Am irigat, la furtun, în așteptarea ploii, zarzavaturile și alte plante cu germinație mai slabă.
Actualizare 04.05.2015: Sâmbătă, 2 mai, nu am grădinărit. A plouat iar eu am fost plecat prin Mitteleuropa. Dar luni am plecat cu doua ore mai repede de la muncă și am putut grădinări 5-6 ore. Zarzavaturile sunt tot prost răsărite dar, după adaosul de umiditate primit în week-end, încă mai sper. Parcă am văzut și câteva plăntuțe de Feldsalat / salată de câmp / fetica răsărite. Au răsărit și cele două rânduri de tomate semănate cu cuibul. A răsărit, aproape în totalitate, porumbul, ale cărui tulpini vor fi araci pentru fasolea cățărătoare. Au răsărit, destul de anemic, cele 3 rânduri de fasole pentru păstăi, semănate în prima tură. A răsărit și sfecla roșie. Am mai semănat șase cuiburi de castraveți, un soi care face fructe măricele, însă care este mai rezistent la atacul fungic și am plantat șase plante de cartofi dulci, din care una cred că e compromisă (din cauză de prea multă apă). În rest am prășit porumbul, cele trei rânduri de fasole pentru păstăi, trei rânduri de ceapă, usturoiul, spanacul, rucola, ridichile, păstrănacul, coriandrul, varza de Bruxelles, guliile, bobul din prima tură, am continuat cu prășitul cartofilor, din care mai am de săpat, prima mână, mai puțin de 20%, din cauză că este un soi care nu a răsărit cum trebuie și nu am vrut să risc.
Mărar a răsărit în prostie, spontan, îl tratez ca pe o buruiană. A fost și Alexandra cu mine, a plivit câteva rânduri de morcovi, apoi a trecut la recoltare: mărar, spanac și ridichi. Prima recoltă de primăvară, din acest an, din grădina mea de la țară./p>
Actualizare 09.05.2015:
Am terminat de prășit cartofii.
Am mai semănat porumb, câteva completări, și pe la marginea stratului cu cartofi. Am semănat și un rând de bame.
Însă activitatea principală, astăzi, a fost plantatul. Câteva tomate (3+1 buc.) în locul celor patru cuiburi unde n-a răsărit nimic. Cele două rânduri x 11 cuiburi semănate direct în grădină sunt acum complete.
Mai sus un cuib de tomate semănate direct în grădină. Și încă cca. 80 de plante, soiuri de la Ecoruralis pe care le cultiv în al 2-lea sau al 3-lea an, dar și noutăți primite de la Valerian și Rozov uriaș.
Mai am multe alte soiuri, însă mă voi limita la câte 2-3 plante, în grădina urbană. Iar alte 16 soiuri, deși au germinat bine, nu s-au dezvoltat. Suspectez turba, alte soiuri semănate în aceeași zi, în alt substrat, s-au comportat normal.
Am plantat încă opt cartofi dulci
și ardei, un soi de ardei gras de la stațiunea de la Dăbuleni și niște ardei despre care nu știu nimic, răsad primit, a cărui frunză aduce mai mult cu cea de busuioc, dar nu miroase. Au răsărit cele două soiuri de fasole pentru boabe și a început să răsară fasolița de la Dăbuleni.
Am recoltat mărar, salată verde,
ridichi,
și spanac:
Am făcut și alte fotografii. Iată floarea soarelui, răsărită spontan:
și mazăre oloagă:
O zi care a început la opt dimineața și s-a încheiat la nouă seara, cu o pauză de o oră și 20 minute, pentru masă și odihnă.
Update 12.05.2015: După orele de serviciu m-a așteptat consoarta cu un coș plin cu răsaduri de ardei, castraveți, ceva țelină și ceva busuioc, toate la cub și, împreună, ne-am îndreptat către grădina de la țară. Am plantat 72 de cubulețe cu câte două plante de ardei, 10 cubulețe cu câte două plante de castravete, țelină și busuioc. Răsadurile au costat cam 100 de lei, un leu cubul. Au început să răsară și castraveții mei, pepenele și ceva dovleci. Din păcate Red Kuri nu dă încă nici un semn. Dintre cele cca. 80 de tomate plantate sâmbătă, două am pierdut…
Actualizare 16.05.2015: Astăzi, în principal, am cosit cu noua motocoasă Stihl. Dimineața am stropit cartofii, tomatele, castraveții, ardeii și cartofii dulci cu zeamă bordeleză 1%. Au rămas nestropite două rânduri de cartofi timpurii.
Seara am stropit, cu soluție insecticidă de sinteză, cartofii, întrucât au apărut primele larve ale gândacilor de Colorado. Am dat și pe bob, pe ardei și pe cartofii dulci, întrucât prezentau semne de atac.
Apoi am prășit câteva rânduri de tomate, cele mai afectate.
Actualizare 20.05.2015: Am aflat, prin telefon, de la Nicu Scoruș, că azi-noapte a plouat cu găleata.
Actualizare 23.05.2015: Până după amiază a plouat, cu scurte pauze. În aceste pauze și atunci când stropii erau mai rari, am cosit în livadă.
După amiază am plivit pătrunjelul, puțin din morcovi și, sumar, tomatele roșii. Am adăugat mulci de gazon, cinci saci, la tomate. Am smuls cele patru rânduri de spanac, care a început să facă tije. Am smuls porumbul, cu excepția câte unei plante, cea mai dezvoltată, din fiecare cuib.
Actualizare 30.05.2015: Am prășit și am mușuroit cele 125 plante de porumb cu bobul roșu, pe care intenționez să le folosesc pe post de araci. Apoi, lângă fiecare tulpină, am semănat fasole cățărătoare, două soiuri, pentru păstăi, respectiv boabe și fasoliță cățărătoare. Am pregătit stratul pe care semănasem hrișca care nu a ieșit și am semănat fasole oloagă pentru păstăi. Am prășit cele opt rânduri x 7 ml cu fasole oloagă pentru boabe (albe și negre). Am plantat, pe stratul de pe care recoltasem spanacul, 26 de plante de tomate roșii, diverse soiuri și le-am mulcit cu tăieturi de gazon. Am completat cu mulci, după o prașilă serioasă, și în jurul tomatelor plantate mai demult. Acum am, în grădina de la țară, cca. 140 fire de tomate roșii(dar și galbene, albe, verzi), cam 20 de soiuri. Am mai apucat să prășesc cartofii dulci (două rânduri cu câte 7 plante) și două rânduri de ardei, din cele șase.
Am găsit că cca. 1/3 din plantele de cartof erau atacate de larve ale gândacului de Colorado așa că am fost nevoit să completez decoctul de coada calului cu două plicuri cu insecticid sistemic și în locul unei stropiri organice să aplic una combinată.
Și se făcu noapte, a trebuit să plec.
Actualizare 02.06.2015: După orele de serviciu m-am urcat în mașină și am reușit să îi dedic grădinii încă patru ore. Am prășit celelalte patru rânduri de ardei, castraveții, apoi am prășit și mușuruit ceva mai mult de jumătate din cuiburile de cartofi. Și se făcu din nou noapte, iar o parte din grădina mea, anume partea invadată de mărar și alte buruieni, plânge. Începe să se reducă și rezerva de apă din sol.
A, să nu uit: astăzi m-am învrednicit să scot primii tuberculi de cartofi noi.
Actualizare 06.06.2015: Până pe la prânz am udat, la fir, cu furtunul, tomatele roșii, ardeii, cartofii dulci, castraveții, bamele…iar mazărea și zarzavaturile prin stropire. Am încheiat lucrarea de mușuroire a cartofilor. Am plivit la zarzavaturi. Am stropit cu decoct de coada calului tomatele, ardeii, castraveții, cartofii dulci și o treime din cartofi. Laurențiu a plivit stratul cu ceapă invadată de mărar. A strâns fânul din livadă și l-a clădit în căpițe.
Actualizare 13.06.2015: Azi nu am udat pentru că miercuri a plouat îndestulător. Am copilit și am palisat majoritatea tomatelor, am completat cu mulci de gazon.
Am prășit cartofii dulci, bamele și ardeii. Seara am stropit roșiile, ardeii, castraveții, cartofii dulci și cartofii cu decoct de coada calului.
Laurențiu a continuat cu plivirea și a cules câteva găleți de mazăre, pe care Sorina a desfăcut-o din păstăi. Am plecat la oraș după ora zece seara.
Actualizare 20.06.2015: Am continuat acțiunea de palisare, copilire și prășire a tomatelor. Am stropit, cu decoct din coada calului, cartofii, tomatele, castraveții, ardeii, cartofii dulci și bamele. Am prășit stratul cu porumb + fasole și fasoliță cățărătoare; am completat cu semințe în locurile unde fasolea și fasolița nu au răsărit cum trebuie. Am cules păstăile de mazăre de iarnă pentru sămânță. Laurențiu a cules, în continuare, mazăre, apoi puțină fasole verde și a plivit prin zarzavaturi. Am semănat un rând de hrișcă la capătul parcelei unde a fost mazăre timpurie. Am cules castraveți.
Actualizare 27.06.2015: Pământul este ud după atâtea ploi. Nu se poate lucra în grădină. Am cosit cu motocoasa în curte, la stradă și, parțial, în livadă. Spre seară, când s-a mai zvântat pământul, am stropit tomatele, ardeii, castraveții, cartofii dulci, cartofii și bamele cu zeamă bordeleză. Am recoltat castraveți și fasole păstăi.
Wow… da’ ati avut spor, nu gluma!
Probabil si experienta isi spune cuvantul…
Suuces in noul am de gradinarit!
M-am mirat si eu cat spor am avut. Mai ales ca, in lipsa unor ingheturi serioase ale araturii, pamantul nu s-a lucrat chiar foarte usor, cum a fost anul trecut.
Multumesc de urare.
Spor si sanatate!
Asa de curiozitate, la cat v-a dus aratul si frezatul?
In principiu, pentru o suprafata mica, ca cea arata in gradina mea – cca. 1000 mp, aratul si frezatul costa cca. 100+100 lei. Deci 10+10 bani/mp. La suprafete mari tariful scade sensibil, raportat la unitatea de suprafață.
Informatia e din auzite, eu nu am platit. E mult? E putin? Habar n-am.
Mi s-a uscat gatul de emotie, strasnica gradina o sa ai!
Eu te ajut la recoltat ! 🙂 si…la savurat 😉
Te asteptam!
Spor la treabă !! Aici în Naperville nu am cum să mă desfășor. Am un spațiu de doar câțiva metri pătrați în care am pus in toamnă arpagic.
Multzumesc! Hai inapoi! E primavara, aici si ai unde sa te desfasori.
Buna ziua. A fost ceva de munca si se vede organizare si mana de gospodar, felicitari si mult succes in continuare. O luna plina de spor si inspiratie va doresc.
Mulțumesc, la fel vă doresc!
si eu vreau niste facelii….de unde???
Îți trimit eu.
Ti-am trimis astazi seminte de facelia. Posta ridica continutul cutiei maine la ora 14. Poate le primesti la sfarsitul saptamanii, daca nu, de luni incolo…
o intrbare. cum ati cumparat fasolita de la dabuleni? pe mine ma intereseaza pentru suprafata mare cel putin 2500m²
Scrieti-le. Trimit prin posta.
multumesc de raspuns si spor la treaba!
au iesit faceliile ,le-a batut si piatra,au rezistat eroic.Is mandra de ele!!!
Sa le vezi cand cresc si infloresc!
Dar minutina?
E ceva in 2 frunze care n-aparea pan-acu’ pe-acolo…cred ca ‘m’neaiei ar putea fi…
Doua frunze lungi, inguste?
Da albine pentru facelia ai?
N-am !!!da’ apar cand nici nu gandesti….
Aici mi se pare ca e vorba de gradinarit profesionist… chiar daca lucrarile se petrec doar in weekend. Spor si recolta frumoasa!
Mă simt măgulit…din păcate nu este deloc așa. Sunt un simplu amator care încearcă să pună în practică din experiența altora. Doar sâmbăta, chiar și cu câte un ajutor, nu reușesc să fac față celor zece ari cultivați.
Mulțumesc pentru urări!