În urmă cu aproape trei ani publicam aici un articol despre aricii din grădina mea de la țară. De atunci nu am mai avut șansa să văd vreunul. Iată însă că sâmbătă, 13 iunie 2015, în plină zi, unul se plimba prin curte, probabil în căutare de apă:
Aricii sunt foarte utili în menținerea echilibrului grădinii, în primul rând pentru că se hrănesc, printre altele, cu limacși. Dacă-i dorim la noi trebuie să le asigurăm, mai întâi, cel puțin două condiții: un adăpost, care poate fi o grămandă de crengi sau o căpiță de fân, impermeabile la ploi și o sursă permanentă de apă.
Primul impuls a fost să-l duc în grădina mea de la oraș, dar m-am gândit că poate e femelă și poate are pui care, înlipsa mamei, s-ar prăpădi. Așa că, după ce am făcut câteva fotografii, cu telefonul, am lăsat-o în pace. Mă mir că nu s-a strâns ghem, cum fac, de obicei, aricii, atunci când se simt amenințați. În ultima fotografie, luată de sus, se vede, destul de clar, că aricii au și codiță:
Upgrade 20.06.2015: Iată că și sâmbăta următoare, seara, ariciul și-a făcut plimbarea prin curte:
M-a lăsat să-i fac și un portret, fără să se sperie:
Vai, ii iubesc pe micuti, am avut de doua ori posibilitatea sa aduc in gradina cate un exemplar, dar mi-a fost mila sa ii scot din mediul lor, daca mai intalnesc unul cred ca risc o readaptare.
Buna ziua. Simpatice si utile animalute pentru gradina. Cu un minim de conditii asigurate( apa si adapost) vom avea un ajutor de nadejde pentru gradinarit bio. O zi minunata va doresc.