Acum un an…

Acum exact un an, pe 28 iunie 2014 am găsit primele semne de mană la roșiile din grădina mea de la țară. Deși am încercat, atunci, câteva metode curative, n-am obținut aproape nici o tomată sănătoasă din acea grădină. Noroc în grădina urbană, unde am reușit să țin sub oarece control, până toamna, boala. M-am lămurit atunci că, în lipsa unor tratamente preventive, doar temperaturi peste 30 grd. C și o umiditate rezonabilă, câteva zile la rând, pot stopa flagelul. Condiții relativ ușor de obținut în solarii. Sau în corturi temporare, improvizate din folie de polietilenă (există un sortiment de folie, subțire, format mare, destul de ieftină, pe care lumea o folosește la protejarea mobilierului în timpul zugrăvirii apartamentelor)
Ieri tomatele mele se prezentau destul de bine și, datorită condițiilor foarte favorabile proliferării manei, din ultima vreme, le-am aplicat o stropeală cu zeamă bordeleză 0,8%. După ce, la o săptămână după plantare, le mai dădusem una, urmată de stropiri aproape săptămânale cu decoct de coada calului:
tomate gradina de la tara Și un detaliu:
tomate gradina de la tara-detaliu Astăzi, în ajun de Sân’Pătru, în grădina urbană, situația se prezenta destul de bine. Tomate timpurii Stupice, de la Valerian, în grădină:
Stupice gradina Și în solar:
Stupice solar Un alt soi timpuriu, Ghitia, în grădină:
Ghitia gradina Și în solar, unde încă nu s-au înroșit:
Ghitia solar Al treilea soi timpuriu, Zarca, tot de la Valerian, în solar:
Zarca solar Constatare paradoxală: prima dată se coc cele din grădină, în schimb cele din solar se fac mai mari!
Iată și un soi primit anul trecut de la Ecoruralis, BZ-187, provenind din Drâmbroca, Buzău, de la cultivatorul Nicolae Lalu, tomate mari, albe (de fapt ușor gălbui), foarte dulci:
Albe gradina Și, ca să nu rămâneți cu impresia că nu am, în grădina urbană, decât tomate, iată și alte legume și fructe. Zmeura a trecut de apogeu:
zmeura Murele vin tare, din urmă:
mure Anghinarea perenă, semănată în 2013, a cam suferit din cauza afidelor:
anghinare Și, cultivată acum pentru prima oară, varză de Bruxelles:
varza Bruxelles

Spor!

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în eco, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Acum un an…

  1. vasile zice:

    Buna dimineata si felicitari pentru gradina si recolta. Majoritatea leacurilor naturale sunt pentru preventie si mai putin pentru combatere, asa ca, indiferent de vreme este bine sa folosim un macerat de coada calului sau urzica ori combinate ca sa intarim plantekle si sa prevenim aparitia bolilor criptogamice.O duminica minunata va doresc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s