Cartofii dulci 2015, de la lăstari la tuberculi

În urmă cu doi ani am cultivat primii lăstari de cartofi dulci, în grădina mea de la oraș. Deși i-am pus foarte târziu la lăstărit, au pornit frumos, până la momentul apariției noii generații de limacși, care au bărbierit tot, la suprafață. Sub pămînt am găsit câțiva tuberculi minusculi. Pe scurt: fiasco!
Anul trecut nu am mai încercat. Însă anul ăsta, la sugestia Alexandrei, fiica mea cea mare, doctorița, am cumpărat, în iarnă, din supermarket, un tubercul provenind din SUA, l-am tăiat în două și l-am pus la lăstărit, într-o tăviță cu apă. Mai întâi a apărut un sistem radicular, apoi, pe rând, lăstarii. Cum creștea unul, îl desprindeam de tubercul și îl puneam la înrădăcinat, la fereastră, în câte un ghiveci cu compost. Din 18 plante au rezistat 17, din care 14 le-am plantat în grădina mea de la țară, iar celelalte trei în grădina urbană. Tuberculii au produs în continuare lăstari, dar i-am abandonat, considerând că e deja târziu.
În galeria care urmează am pus câteva imagini istorice, începând cu tuberculul pus la lăstărit și încheind cu câteva imagini de sâmbătă, 8 august 2015: un aspect din strat, flori și tuberculi, destul de mari, care ies la suprafață.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, eco, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Cartofii dulci 2015, de la lăstari la tuberculi

 1. Dani zice:

  Arata grozav si recolta se anunta frumoasa ! Ai mei, desi s-au intins si au crescut frumos nu au inca flori. Nici n-am cautat la radacina, sa vad daca au tuberculi …

  • nelucraciun zice:

   Florile nu cred ca sunt importante, in cazul acestei plante. La mine tot infloresc, de o luna. Nici eu nu am scormonit la radacina, tuberculii au iesit singuri ajutati, poate, si de jetul de apa de la udare.
   Roade bogate!

 2. marycrys007 zice:

  Interesant! O sa incerc si eu la anul.

 3. myky zice:

  Sper sa apuce si ai mei sa faca ceva tuberculi, i-am pus tare tarziu.

 4. Brebu Eugeniu zice:

  Am pus si eu cartofi la incoltit. La un cartof am chiar un lastar mare. Il rup de pe cartaf si il pun intr-un pahar la inradacinat? Multumesc. Brebu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s