Sfârșit de mai în grădina urbană

29 mai, duminică. O selecție strictă a imaginilor, totuși au rămas destule. Să începem cu trandafirii. Mai întâi una din tufele de trandafiri vechi, păstrați în familie de multe generații și pe care nu am reușit încă să-l identific 100%:trandafiri vechiUn alt trandafir vechi, recuperat dintr-o fâneață, efemera rosa gallica, probabil ultima floare din acest an:rosa galicaMai sunt și alții dar mă limitez la atât. Un oaspete de vază:larva buburuzaPoate nu mă credeți, dar este una din multele larve de buburuză care îmi populează la această oră, grădina. După celelalte legume și fructe recoltate în această primăvară, a venit și rândul bobului, numit și fasole fava:bobCum nu prea știam să-l gătim, soția mea a făcut un test, gătindu-l cu tot cu păstăi. A ieșit delicios. Dar astăzi, pe lângă încă o tură de căpșuni, am cules doi pumni de frăguțe, dar și primele boabe de zmeură (evidențiate cu elipsa galbenă):fragute si zmeuraSe pregătesc și murele:mureDar și ardeii gogoșari:ardei gogosarChiar și capia:ardei capiaTomatele din grădină sunt în diferite stadii de vegetație. Cele mai evoluate au gogonele:gogoneleMenționez că toate aspectele prezentate astăzi sunt din grădină, nu din solar. Și fiindcă am început cu flori, vom încheia tot cu acestea. A înflorit fasolea Scarlet:floare fasole ScarletNumele acestei plante, care este altă specie decât fasolea comună, vine de la culoarea florilor, de aceea l-am scris cu un singur t final. A înflorit și facelia:faceliaȘi, pentru final, limba mielului:limba mielului

Cum vă spusei la început, am încercat să mă limitez, operând o selecție strictă a imaginilor. Să grădinăriți cu spor!

 

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, eco, Economie, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură, Timişoara și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Sfârșit de mai în grădina urbană

  1. balila877 zice:

    Foarte faina gradina. Felicitari. Am o intrebare: am seminte de fragute -cum se cultiva? Si mai ales cand ?

    • nelucraciun zice:

      Multumesc. Eu i-am cultivat prin plantare stoloni. Nu stiu cand se seamana, insa banuiesc ca nu e tarziu nici acum. Recomand obtinere de rasad, similar cu rosiile, ardeii, etc. – atentie, substratul sa fie permanent umed. Succes!

  2. MihaelaT zice:

    Ce avansate sunt legumele din gradina, felicitari! La Bucuresti abia am putut planta rasadurile de rosii acum doua saptamani. Floarea fasolei Scarlet are o nuanta foarte interesanta.
    Spor in continuare si sa ne inacantati cu cat mai multe poze frumoase!

    • nelucraciun zice:

      Multumesc! Eu am inceput plantarea cu peste o luna in urma. Iar rasadurile respective au fost foarte avansate. Scarlet desemneaza nuanta respectiva. De aici numele plantei.

      • MihaelaT zice:

        Nu stiam, am mai invatat ceva nou, multumesc! M-a dus cu gandul la corai. Dupa ce am citit raspunsul dvs. am dat fuga pe net si am gasit asta:
        „rosu scarlet e o culoare ce semnifica entuziasm si dorinta de a trai.” Frumos!

      • nelucraciun zice:

        Specia este, de fapt, Phaseolus coccineus L., în engleza runner bean, iar varietatea aceasta Scarlet, pt. ca exista si cu flori de alte culori

  3. vaida francisc atila zice:

    superb

  4. vasile zice:

    Felicitari pentru munca si rezultate, se pare ca vremea a fost foarte ingaduitoare la voi, la Valcea inca nu s-au scuturat toate florile de soc iar bobul e inca-n floare.
    Sa ai o vara minunata cu roade bogate.

    • nelucraciun zice:

      Multimesc pentru apreciere. Nu stiu daca vremea a fost mai ingaduitoare pe aici. Trufandalele obtinute (mazare – ieri am recoltat primele seminte coapte, bobul, tomatele, ardeii, etc. le-am obtinut in cantitati mici, urmare a unor experimente pornite in iarna. Mazarea am semanat- o in noiembrie, folosind un soi adecvat, bobul in februarie ( am si bob semanat in martie, prin 20, care e in stadiul de floare, ca si mazarea semanata cu o saptamana inaintea acestuia, insa care are si ceva pastai.
      Rasaduri de tomate si ardei am semanat, cateva plante, in ianuarie, le-am tinut in fereastra, apoi in minisolar. Spor la gradinarit iti doresc si tie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s