Început de iunie în grădina de la țară

Sâmbătă, 4 iunie 2016, după o perioadă ploioasă și însoțită de amenințări meteorologice, considerând că nu e prea bine să calc între straturi, m-am limitat la câteva ore de cosit cu motocoasa, la o trecere în revistă, din punctul de vedere al copilitului și legatului pe araci, a stratului de tomate roșii, la plivitul celor trei rânduri de pătrunjel care au ieșit mai de doamne-ajută, la recoltarea legumelor pentru lădițele de consum săptămânal și la realizarea fotografiilor din pictorialul (observ că încep să folosesc cuvinte mari!) de mai jos.
Mai întâi lădița în care am pus cartofii noi, ridichile albe uriașe (cam cât sfeclele roșii) și morcovii:
ladita cu legume
Am ajuns și cu mazărea semănată normal la primele păstăi. În stânga păstăi pentru boabe, iar în dreapta păstăi pentru păstăi, adică din soiul ”tout a manger” (scuzați lipsa diacriticelor):
pastai mazareM-am gândit să vă arăt și lădița cu salată verde și mărar:
salata,mararDar și cele câteva tufe de ceapă hagima recoltate:
ceapa hagimaAtât despre cele recoltate. Iată și câteva aspecte ale evoluției culturilor. Mai întâi cartofii albi, care se prezintă bine, spre deosebire de cei roșii care dau semne de atac fungic:
cartofi albiApoi straturile cu fasole pentru boabe (albe, negre, azuki, din nou albe):
fasole boabeApoi mazărea cățărătoare:
mazare cataratoareȘi mazărea oloagă, în plin proces de formare a păstăilor:
mazare oloagaDupă cum ati putut vedea mai sus, și aici au apărut primele păstăi, din care am putut recolta câteva. Bobul din această grădină a crescut nesperat de bine, în strat compact, înalt de peste un metru. L-am semănat pe 27 martie, acum este în plin proces de înflorire, pe alocuri apare și câte o păstăiuță:
bobIată și un detaliu:
flori bobDacă tot suntem la capitolul flori, iată și una de hrișcă:
flori hriscaAm semănat experimental, folosind semințe cumpărate de la un magazin bio, din cele netratate termic, două straturi. Sunt foarte ușor de întreținut, nu mai țin minte dacă le-am prășit vreodată, cresc foarte repede și îneacă buruienile. Mi-e teamă, însă, de posibilele ravagii produse de neamul păsăresc. Să vedem.
hriscaSpre deosebire de hrișcă, straturile cu ceapă au fost invadate de buruieni și de mărar, care au scăpat de sub control, după ce, inițial, le prășisem de două sau de trei ori. Criza de timp, specifică grădinarilor de week-end, a făcut să nu le pot plivi:
cepa invadataIată și un strat de morcovi, prășit, rărit și plivit, care este pregătit pentru invazie. Dar va fi mai ușor de scăpat de buruieni, numai să fie întrunite condițiile pentru intrarea în acțiune a sapei:
morcoviAm lăsat pentru final răsadurile transplantate, care anul acesta nu au mers prea bine. Mai întâi o tomată, cred că cea mai evoluată, deși am și câteva, din neamul chery, extratimpurii, cu câteva gogonele:
tomataAm lăsat, pentru final, deși aș mai avea destule să vă arăt, o plăntuță de ardei, între puținele care au fructificat deja:
ardeiNemaidorind să vă plictisesc mai mult, mă opresc aici, dorindu-vă spor la grădinărit!

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, eco, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Început de iunie în grădina de la țară

  1. vasile zice:

    Buna seara. O recolta minunata, la noi inca, din cauza condiitiilor meteo inca n-am reusit sa obtinem roadele primaverii. Speram intr-o vara buna. Sa aveti o vara minunata si recolte bogate.
    Cu prietenie,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s