A mai trecut o lună în micro-jungla mea urbană:
Vestea nr. 1 este că în solar au început să se coacă tomatele Stupice. Cu întârziere de o săptămână față de anul trecut:
Tot în solar timpuriile de Țigănești arată cam așa:
Nici afară nu mi-e rușine cu tomatele. Iată niște fructe din soiul cultivat, ani de zile, de către mama mea. Îl crezusem pierdut după moartea ei, dar am găsit, în urmă cu câțiva ani niște semințe vechi:
Iată și un strat de tomate. În prim plan, tomate Crimson Crush, prima plantă din sămânță originală declarată de producător F1, adică hibrid. Din cinci semințe păstrate de anul trecut a germinat una singură. Și prima dată germinația a fost catastrofală, cam 25%. Am semănat și semințe prelevate de la plantele de anul trecut. Următoarele patru plante sunt în această situație. Nu par a fi diferențe morfologice între original și copii:
Iată și fructe din planta originală:
Și fructe de pe o plantă obținută din semințe prelevate de mine, anul trecut, după original:
Mazărea am cules-o. A fost o recoltă mulțumitoare. Au mai rămas plantele păstrate pentru sămânță:
Bobul acum face păstăi, dar și afide. L-am stropit ieri cu ulei de Neem. Furnicile au dispărut, însă puricii sunt tot acolo. Literatura spune că vor crăpa de foame. Dar am văzut și o larvă de buburuză și chiar, din păcate, un adult de gândac puturos, al doilea pe anul acesta. Speram ca gerul de peste iarnă să-i cam extermine, acum mai sper doar să-i fi rărit. Am distrus și două frunze cu ouă, una de tomată, cealaltă de ardei Chili din sămânță adusă tocmai din Seychelles.
Am plantat și mulți lăstari de cartofi dulci, pe care m-am gândit să-i întind pe bețe de bambus, pentru economie de spațiu, deși aceste plante sunt, precum tomatele, târâtoare. Și, nu?, dacă la tomate se poate, de ce nu și la batate:
Căpșunii s-au terminat, a fost o recoltă frumoasă, cu fructe foarte mari, însă nu prea dulci. Cred că am omis să pun fotografii cu aceștia. Iată, în schimb, primele fructe de zmeură:
Chiar și murele și-au cam scuturat petalele:
Frăguțele tătărăști, varianta nord-americană, au răsărit spontan:
Ca și tomatillo și alte solanacee, dar și limba mielului:
Anul acesta au fost foarte puține cireșe și vișine. Cireșele de mai au trecut, au rămas cele sălbatice, amărui și vișine:
Să vă mai arăt niște kale, din sămânță cumpărată din Grecia:
Și inflorescențele salatei A couper…, păstrată pentru semințe:
Iar, pentru finalul acestui grupaj foto, deși ar mai fi multe de arătat, bulbilii usturoiului sălbatic, despre care, dacă îmi amintesc bine, am mai scris pe blog:
Tuturor grădinarilor pasionați vă doresc spor și recolte spornice!
Buna dimineata, frumoasa, plina de bunataturi si vesela gradina. Chiar daca vremea din primavara n-a fost cea mai prielnica, cel putin pentru pomi, recolta de legume va fi destul de buna. O vara minunata cu roade bogate va doresc.
Multumesc, domnule Vasile. Sanatate si spor in gradina va doresc si eu!
Faina jungla! Cum stati cu limacsii? Eu am cedat si le-am dat optimol. Aseara erau cate 20 pe o plantuta de tuberoza… deocamdata sunt selectivi, prefera cartofii mov si salata romana… a si mangoldul
Spor la lucru prin gradini va doresc 🙂
Multumesc.
Dupa cativa ani de lupte, se pare ca acum s-au linistit. Prefera zonele dosnice, lasate intentionat de izbeliste. Au atacat cateva plante, 2-3, de fasole Scarlet, in rest, asteptam toamna, cand au maxim de activitate. Optimolul nu e rau, insa trebuie imprastiat rar, cat mai uniform, ideal o granula pe dmp.
Apoi e nasol daca e inainte de ploaie, ei doar paralizeaza si numai uscaciunea zilei si soarele ii doboara. Daca au noroc de o ploicica raman hidratati si scapa, raman doar cu lipsa poftei de mancare cca. o saptamana. Succes!