23 iulie în grădina urbană

Trăim o secetă cumplită, n-a plouat ca lumea de vreo două luni. Sunt nevoit să ud de două ori pe săptămână. În grădina de la țară s-a ales praful din fasole, cartofii aproape că nu mai au vrejuri verzi, sfecla roșie și guliile, dar și morcovii, nici nu mor, nici nu se dezvoltă, în ciuda udărilor aplicate. Tomatele, ardeii, bamele, pepenii și lubenița încă o duc bine. Dovlecii pentru semințe fără coajă, fasolița și castraveții încă fructifică. Tomatele și ardeii au pierdut multe flori din cauza căldurilor tropicale, se dezvoltă doar ce a fructificat înainte de caniculă, ici-colo mai apare câte un fruct nou. Totuși sunt soiuri de tomate la care procesul de fructificare continuă nestingherit: Principe Borghese, galbene ovale dobrogene de la banca de gene Suceava, Lemon de la Constantinescu, Stupice și altele, în mai mică măsură.

Dar să vedem câte ceva din grădina urbană. Mai întâi unul din straturile experimentale cu batate (cartofi dulci), cu vrejurile conduse pe verticală:

batateMurele au început să se coacă. Am cules deja două ture. Vrejurile de rod suferă, acuși se vor usca:mureHai să mai pun o fotografie din arhivă cu frăguțele tătărăști, care, în acest moment, sunt trecute:fragute tatarastiIată niște ardei Roundel, gogoșari cu diametrul de aproximativ 4 cm., iuți:roundelȘi ardei grași Dariana, cu port înalt, ramificație și fructificație abundentă:darianaAm și câteva tidve:tidvaDar să trecem la tomate. În stânga Stupice, în dreapta Crimson Crush. Crimson Crush, declarat de vânzător hibrid, F1, l-am cultivat din semințe originale, dar și din semințe prelevate anul trecut. Nu observ, până acum, vreo diferență între aceste plante.stupice si crimson crushIată și favoritele mele, tomate albe de la Ecoruralis/Lalu:laluȘi tomate de la Ecoruralis/Cucu, soi de la care am prelevat, anul trecut, un fruct de 1,1 kg, dar și altele ceva mai mici. cucuCa și în alți ani mă lupt cu gândacii puturoși (Nezara Viridula). Au depus ouă mai ales pe zmeură, spanac, salată verde, dar am găsit ”creșe” și pe tomate, ardei, mentă coreeană, mure. Acum au început să eclozeze ouăle depuse pe loboda roșie. Am păstrat mai multe plante din această specie, pentru care gândacii au o pasiune deosebită după formarea semințelor. Prezența câtorva plante de lobodă roșie, ca plantă capcană, conduce la colonizarea mult redusă a tomatelor, ardeilor și murelor și la un control cel puțin satisfăcător al insectelor, cu condiția unor inspecții măcar zilnice. Însă colonizarea lobodei roșii începe doar după formarea semințelor. Până atunci e bine să păstrăm în grădină plante de spanac și salată verde cu tijă florală, de care sunt, de asemenea, atrase și care sunt mai timpurii. Iată o ”creșă” de larve, stadiul 2 sau 3, pe o inflorescență de lobodă roșie. Le-am tras în poză, apoi m-am grăbit să le trag în aspiratorul portativ cu supapă – care a devenit principalul meu instrument de control a acestui flagel.gandaci puturosiPentru final, pentru că dă bine în poză, o tufă (cea mai fotogenică) de crăițe:craite

Spor la grădinăreală vă doresc!

 

 

Anunțuri

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Galerie | Acest articol a fost publicat în Banat, eco, Economie, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură, Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la 23 iulie în grădina urbană

  1. haivas zice:

    Pentru toamnă ce pui în grădină?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s