Usturoiul…

Au sosit tocmai din California, via Illinois, patru bulbi de usturoi Red romanian, certificat bio. Am desfăcut unul dintre bulbi, avea doar patru căței uriași. Se pare că în America acest soi de toamnă, cu tijă, are un succes aparte. Tot ce am primit, până acum, din țară, în căutările mele, a fost altceva. Mâine voi planta toți cățeii, minim 16 bucăți, în grădina mea de la oraș. Sper și să încolțească, perioada lor normală de plantare fiind octombrie-noiembrie. În fiecare an am cultivat primăvara, cu succes, în grădina mea de la țară, usturoi de toamnă.

5C39771A-2871-4ACE-9F3D-1873BAD9DF66

Iată și unul dintre straturile cuprinzând două din cele nouă soiuri cultivate în toamnă. În prim plan este un soi interesant, care face bulbili la mijlocul tijei, nu în vârful acesteia, cum ar fi normal.

08565664-DBF7-4B85-9921-37404FBE77A6

Iar aici o tufă de usturoi sălbatic, care are frunze tubulare, precum ceapa, dar gust și miros de usturoi. Crește spontan în livada mea de la țară, dar se simte bine și în grădina mea de la oraș.

959C20AB-F9FE-43A1-B120-0184F5A52D33

Fiindcă veni vorba despre mirosul de usturoi, iată și una din vetrele cu leurdă, care crește an de an prin semințele produse. Nu am reușit să obțin din semințe de la magazin nici leurdă, nici rampe, iată însă că, din câteva plante aduse în urmă cu câțiva ani de la munte, plante care înfloresc și produc semințe, care se însămânțează spontan, an de an, am ajuns la situația din imagine.

98567F64-FE09-4460-82DA-285A226C1ADB

Iată că, deja, leurda îmbobocește…

8F08D2F7-2CB5-4B16-81F1-5ED0BB7A358C

Spor la grădinăreală vă doresc, acum că tocmai a început sezonul!

Reclame

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Galerie | Acest articol a fost publicat în America, Banat, eco, Grădină, Natură, Timişoara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Usturoiul…

  1. dan mihai zice:

    paste fericit! poate se obtine ceva material saditor pentru la toamna. spor!

  2. SB zice:

    Am ma gasit ceva interesant despre usturoi, inclusiv cum sa obtii samanta adevarata si cum sa cultivi pornind de la samanta. E un proces destul de laborios si nu merge bine la oricare soi, dar merita incercat. https://garlicseed.blogspot.ro/p/growing-garlic-from-true-seed.html

    • nelucraciun zice:

      Da, interesant pentru cine doreste sa experimenteze pentru varii scopuri. Din pacate mie imi lipseste timpul pentru asta. Multumiri, oricum, pentru info!

      • SB zice:

        Ar fi interesant sa pozati tijele florale la usturoii rosu romanesc, teoretic ar trebui sa aiba forme diverse, nu ca alte soiuri care respecta un model anume. Si, desi ca sa faca bulbii cat mai mari tijele florale trebuie taiate, acestea se pot pune in apa si evolueaza mai departe pana in stadiul de bulbili. Deasemenea sa pozati si tijele florale la celelalte soiuri de usturoi, ca dupa forma si dupa numarul si dimensiunea bulbililor se pot incadra intr-o specie. Cei care fac bulbili la mijlocul tijei sunt cred, un soi de Artichoke.

      • nelucraciun zice:

        Intentionez sa prezint evolutia lui Red Romanian care a fost plantat f. tarziu, a rasarit dupa doar o saptamana si creste f. bine.
        Tijele purtaroare de inflorescente le tai f. devreme, inainte de deschidere. Astfel bulbii se pot impleti, asemenea celor soft. Voi incerca sugestia dvs. privind pastrarea inflorescentelor dupa taiere. Inca nu sunt hotarat cum voi proceda in situatia lui red romanian, daca le voi lasa inflorescentele sau nu. Pentru acest an scopul prioritar este obtinerea de material pentru multiplicare, nu pentru consum, deci cred ca voi adopta o solutie de compromis, in sensul conservarii inflorescentelor la majoritatea celor cca. 15 bulbi pe care contez.

  3. SB zice:

    Daca reusiti sa obtineti si bulbili, sunt buni si acestia de semanat, dar dureaza doi ani sa ajunga la dimensiuni mai mari. In primul an cred ca se obtine un bulb unic, nediferentiat in catei, iar in al doilea an, se obtine capatana cu catei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s