Moștenisem o livadă cu vreo sută de pruni, majoritatea bătrâni, majoritatea grav afectați de vreme, de furtuni, dar mai ales de zăpada grea din această iarnă. Pe lângă acestia sunt și doi meri bătrâni și neîngrijiți precum și decanul de vârsta, un păr de vară, țucăr-păr, care are cam un secol și jumătate. Brațele părului erau fiecare groase cât trunchiul unui pom bătrân și, pe deasupra, găunoase. În fiecare an, din cauză de furtună, pomul meu pierdea câte un braț. Când i-au mai rămas doar trei m-am gândit că devenise periculos și am decis să le tai:
A rămas doar trunchiul. Într-un an din acesta crescuse ditamai măturoiul:
Asa ca m-am hotărât să-l coafez nițel:
Acuma sper să mai fructifice niște ani.
Iată cum arăta unul dintre cei doi meri înainte de toaletare:
Și după:
Acum, dacă am terminat cu livada, să revenim la grădina mea de la țară. Arasem într-un final de toamnă, pe o secetă cumplită. Plugul, purtat de un U 450, nu a putut intra mai mult de 15-20 de cm. Dar iarna i-a priit așa că a fost o jucărie să-l frezez cu motosapa. Am pregătit doar suprafața pe care urma să o însămânțez în etapa I-a, acțiune care s-a desfășurat, mai devreme ca niciodată, într-un final de februarie, 27 și 28. Am plantat arpagic și usturoi, dar și cartofi, cam un sfert din suprafața alocată acestei culturi, la risc. Am semănat morcovi, pătrunjel din semințe producție proprie, păstrănac și coriandru. Apoi spanac din semințe producție proprie, dar și un hibrid italian, procurat prin excursiile mele. Apoi salată Polul nord și gulii, iarăși din semințe producție proprie. Apoi leguminoase, bob și patru soiuri de mazăre. Multă sfeclă roșie și puțin mangold:
Vremea se anunță călduroasă în continuare, poate un pic de ploaie în zilele următoare, apoi voi continua cu etapa I-a, încă puțină mazăre, cartofii și ceva arpagic pentru ceapa care trebuie să reziste până la recolta anului viitor.
Spor la grădinăreală vă doresc!