Cultivare cartofi in saci cu compost

Vazand eu pe internet aceasta metoda m-am gandit sa o testez si eu. Am pus compost in doi saci tesuti, vreo 20-30 cm inaltime. Apoi am asezat la mijloc un cartof mare încoltit:

Am completat cu pamânt înca vreo zece centimetri, acoperind cartoful:

Urmeaza udarea regulata, apoi asteptarea rasaririi. Pe masura ce tulpinile vor creste, voi adauga noi straturi de compost in saci, asteptandu-ma ca tuberculii sa se formeze pe etaje.

Acum cateva cuvinte despre soiul de cartofi folosit. Provine din zona Apusenilor si prezinta rezistenta la atacul de mana si la atacul gândacului de Colorado. Tuberculii sunt negri la exterior dar au miezul alb. Uneori au o forma neregulata. Florile sunt de culoare albastru-violet. Deci experiment dublu: cultivare in saci cu compost si cultivarea unui soi nou de la care am mari asteptari.

Spor la gradinarit!

Update:

Veni si toamna peste noi. E vremea desertarii continutului sacilor. Din pacate, lipsind eu din tara la sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie, mai bine de doua saptamani, plantele s-au cam uscat. In primul sac desertat, am gasit vreo zece cartofi, mari si mici. Cca. jumatate de kg. La vremea aceea nu mi-a trecut prin cap sa cantatesc.

Astazi am desertat si al doilea sac. Iata ce am gasit:

Vreo zece cartofi mari si mai putini mici. Total 1227 grame. Dintr-un singur cartof plantat.

Plantasem in gradina urbana, in sol, 6 tuberculi. Iata ce am recoltat de pe urma acestora:

Deci, din sase cartofi, au rezultat 2154 grame. Facand media rezulta 359 grame per tubercul plantat. Daca impartim 1227:359=3,41. Deci am produs in sac, in conditiile mentionate de 3,41 ori mai mult. Desigur, nu putem generaliza. Dar eu asta am obtinut.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, eco, Economie, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Cultivare cartofi in saci cu compost

  1. doinaleonte zice:

    Succes! Cum se numește soiul?

  2. Vasile zice:

    Buna ziua,
    Mult succes cu experimentul.
    O primavara minunata va doresc!

  3. Mike zice:

    interesantă tehnica… la toamnă răstorni sacul și culegi cartofii

  4. mariana63 zice:

    Buna ziua.
    A trecut ceva timp de cand ati initiat experimentul cu cartofii in saci de compost. Aveti ceva rezultate de impartasit? (E interesant si consider ca merita incercat cu mai multe soiuri de cartofi, daca, cumva, acest soi folosit nu a fost productiv.) Multumesc. O toamna rodnica.

    • nelucraciun zice:

      Am fost plecat intr-o calatorie in strainatate in a doua parte a lui iunie si nu i-a mai udat decat ploaia, cand a fost! I-am gasit uscati la intoarcere. S-au format, totusi cativa cartofi in primul sac, insa nu prea mari. Al doilea inca nu l-am rasturnat.

  5. Daniela zice:

    Buna ziua. Sunt curioasa cum vi s-a parut soiul de cartofi din punct de vedere al rezistentei la boli, gustului si productiei? A meritat pastrat?

  6. nelucraciun zice:

    Soiuri cu rezistenta absoluta nu exista, nici macar gama Sarpo;
    Da, rezista mai mult decat alte soiuri la boali, gandacii îl ataca mai greu, dar il ataca, îl folosim pt. piure, pentru cartofi copti in tava, nu e bun pentru cartofi prajiti. Are o inertie destul de buna, in sensul ca se pastreaza relativ bine, nu incolteste cu una cu doua, e destul de productiv, unii tuberculi au forme neregulate ceea ce conduce la o curatare un pic dificila; cautati soiul negru unguresc in germana sau engleza pe google.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s