În situația cetățeanului turmentat: avem dreptul să culegem o legătură de ceapă din grădina de la țară sau trebuie să o cumpărăm de la supermarket?

Hai să vedem dacă, în contextul epidemiei/pandemiei de coronavirus putem să ne infectăm de la o legătură de ceapă. Aici pot fi cel putin două situații.

Una, să cumpărăm legătura de ceapă de la supermarket, de la aprozarul din proximitate sau de la piață. Ne putem infecta? Categoric da! Ceapa trece prin mai multe mâini, noi trecem pe lângă mai mulți oameni, dintre care unii ar putea fi infestați. Punem mâna pe niște bani sau pe tastele prin care introducem un cod pin.

Alta, să producem ceapa în grădina din gospodăria proprie. Riscul de a ne infecta e ca și inexistent. Poate, doar, dacă a trecut pe acolo vreo mâță care a purtat virusul pe lăbuțe.

Și, în fine, dacă cultivăm și recoltăm această legătură de ceapă în grădina de la țară, noi locuind la oraș. Ia să vedem: Urcăm în mașină în fața casei, mergem câțiva sau mai mulți kilometri până în fața grădinii de la țară. Nu luăm autostopiști. Lucrăm toată ziua în grădină. Singur-cuc sau împreună cu perechea proprie. Schimbăm politețuri cu vecinul păstrând distanța de 20 m. Nu dăm mâna. Riscăm să ne infectăm? Categoric nu, decât dacă mâța de care am vorbit mai sus a trecut și pe acolo.

Dar dacă pe drum ne oprește un polițist? Îi arătăm, pe fereastra închisă a portierei declarația pe proprie răspundere, că mergem la activități agricole, îi arătăm și cartea de identitate, permisul, talonul, asigurarea și…cam atât. Risc zero de contaminare pentru amândoi. Dar dacă polițistul ne provoacă la discuții, cere și alte dovezi care nu sunt prevăzute în ordonanțele militare, pentru situația de față, cum ar fi un act de proprietate pentru pământ sau un atestat de producător? Trebuie să coborîm geamul portierei, să discutăm cu el. Avem șanse să ne ardă și o amendă. Pe care o scrie pe un formular și ne-o înmânează. Apoi mergem să plătim sau să contestăm la judecătorie, să plătim timbru judiciar, etc., etc., contacți peste contacți, sansele de infectare sunt considerabile, atât pentru tine cât și pentru polițist. Dar de ce ar face polițistul asta, când în ordonanța 3 scrie clar că dovada necesara pentru justificarea activității agricole e declarația pe proprie răspundere și numic altceva? Pentru mai multe motive.

Mai întâi pentru că în textul ordonanței nu e definită activitatea agricolă. Și pentru că șefii polițistului îl presează să aducă amenzi, cum declara recent liderul sindicatului polițiștilor din Timiș. Și pentru că un funcționar din Ministerul de interne vine și dă explicații:

“Răspuns: Conform Ordonanțelor Militare nr. 3 și nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanță anume, pentru activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.”

Cam în coadă de pește, zic eu!

Apoi vine și ministrul Vela și răspunde unui ziarist “că activitatea în agricultură, munca în grădină, în loturile de teren, în tot ce ţine de o plantaţie pomicolă sau într-o exploataţie agricolă, „toate acestea sunt permise”, precizând că este nevoie să se facă dovada proprietăţii asupra unui teren agricol”

Ce să mai creadă cetățeanul? Ce să mai creadă polițistul? Nu mi-e clar nici acum dacă un polițist mă va opri sau nu, mă va amenda sau nu, mă va infecta sau nu, atunci când merg să lucrez în grădina mea de la țară, să întrețin culturile pentru înființarea cărora am investit niște bani, să întrețin mica livadă și să culeg legătura de ceapă care a devenit subiectul central al celor înșirate mai sus!

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în coronavirus, eco, Economie, Grădină, politică, Social și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la În situația cetățeanului turmentat: avem dreptul să culegem o legătură de ceapă din grădina de la țară sau trebuie să o cumpărăm de la supermarket?

 1. S'anda zice:

  Buna ziua ..buna ziulica …nu te-am mai ginit de mult pe blog…ce esti asa necăjit…te-a oprit niscai polițai sa te întrebe ce iti e pielea? Pe noi nu!! Nici prin oras la cumpărături nu ne-a oprit nimeni…aveam masca si mănuși si am respectat orele de circulație desi la farmacii se pierd minute pretioase…
  Noi avem grădina casei..vecinii si ei au grădini cu de toate puse si îngrijite..iar prin spatele grădinilor au început să iasă la plimbare si cei care stau la blocuri ,sufocați de atmosfera unui mic apartament înghesuiți plin de aceleași mirosuri…Am întreținut conversații ,am schimbat idei ,am ascultat plângeri prin gardul gradinii….atunci nu ploua ..era seceta …serile ni le petreceam cu toții- vecinii,incotosmaniti cu paturi fiecare pe ce avea ,bancute,sezloange,scaunele..care cu o berica care cu visinata,sa nu ne fie urât…doar înainte cu două zile de paști au început să zburataceasca drone…si au tinut-o asa cam toată săptămâna luminată…apoi s-au cumintit..ei -dronarii- s-au cumințit…noi nu! Ziua ne făceam cumpărăturile, bucataream ,ne grijam grădinile, vorbeam cu copiii -ca sa liniștit spiritele- si seara ne adunam iar ,pe familii cu distanta…insa a fost ceva asa de bine …o atmosfera atât de plăcută…varste diferite..caractere diferite..ocupatii diferite si totul parca era in alta dimensiune, in care nu ne-am făcut grija.. nu am ascultat stiri alarmante
  Singurele probleme erau copiii aflați în italia si ceva frați dusi tot asa departe…dupamasa , seara dacă lipsea un cuplu imediat zbarnaiau telefoanele … se făcea prezența..o familie are copila angajată la Brașov si venea la două zile acasă…alta familia are fata handbalists si era acasa in concediu ,adusese cu ea si o colega de sport care nu avea familie ,sa nu stea singura la Zalau..zilnic isi făceau exercițiile pt menținerea condiției fizice,…alta are cele două fiice cu familiile lor la Bucuresti…lucrau de acasa …fiecare ne spuneam focul si amarul ,erau glume …radio pe postul local întreținea atmosfera…
  Acum de când fiecare si-a reluat activitatea parca lipsește ceva…ne găsim dupa-mesele in grădini schimbam idei ,povestim dar nu mai e la fel…
  atunci eram concentrati toti sa fim bine …sa fim aproape ,sa întreținem atmosfera plăcută
  Acum lipsește ceva..desi suntem la fel de grijulii la fel de atenți….oare de ce???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s