Gaborii sunt ţâgani?

Astăzi am fost la supermarket.
Într-un colţ o fătucă prezenta o prăjitură. Avea masa plină de mostre, pentru cei doritori să guste.
La un moment dat s-a apropiat o familie de gabori. Bărbatul şi femeia, foarte tineri, însoţiţi de cinci copii, toţi băieţi. Trei pe propriile picioare iar doi, cei mai mici, în căruciorul pentru cumpărături. Era un cărucior din acelea special concepute pentru plimbarea copiilor prin magazin. Doar câteva articole pregătite pentru cumpărare, pe fundul cărucioruui.
Spuneam că s-au apropiat de standul la care fătuca făcea reclamă prăjiturilor. Toţi erau bine îmbrăcaţi, spălaţi, cu hainele curate.
Capul familiei a luat o prăjitură, apoi încă una şi încă câte una, pentru juniorii din cărucior. Femeia şi juniorii aflaţi pe picioarele proprii au luat şi ei câte o prăjitură. Apoi femeia a plecat. Bărbatul a înfulecat repede încă două prăjituri. Apoi le-a mai dat câte una juniorilor din cărucior. Juniorii aflaţi pe picioarele proprii au mai luat câte o prăjitură. Dar mâncatul nu era, totuşi, preocuparea lor principală. Erau prea ocupaţi cu zbenguiala. Prin magazin, printre cumpărători. Bărbatul înfuleca la greu. Le mai dădea şi juniorilor din cărucior.
Când a revenit femeia, mostrele fătucii erau pe terminate. Bărbatul i-a oferit şi consoartei încă o bucăţică de prăjitură. A mai înfulecat şi el vreo două, apoi au plecat cu toţii.
Wikipedia nu-i consideră ţigani. Menţionează câteva ipoteze privind originea lor, dintre care cele mai verosimile ar fi că reprezintă urmaşi ai unei etnii antice europene, poate ai celţilor, sau urmaşi ai unei populaţii evreieşti nomade sau ai unei populaţii europene care adoptase, în trecut, religia mozaică. Astăzi, ienişii vest europeni sunt, în majoritate, adepţi ai religiei romano-catolice. Dintre gaborii mureşeni majoritatea sunt adepţi ai cultului neoprotestant al adventiştilor de ziua a şaptea (sâmbătari).
Mă întreb de ce reprezentanţii curentului dacist din (sub)cultura română nu-i consideră urmaşi direcţi, maghiarizaţi, ai dacilor liberi! Doar înfăţişarea acestora este mult diferită de cea a ţâganilor, întâlnindu-se numeroşi indivizi blonzi şi cu ochi albaştri! Conform standardului dacic.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Social, Timişoara și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Gaborii sunt ţâgani?

  1. Țăgani ? Ce sunt totuși ? Țigani ?

Lasă un comentariu