Vetrice (Tanacetum vulgare, fam. Compositae) – o plantă utilă în grădinăritul organic

Vetrice (Tanacetum vulgare, fam. Compositae) este o planta perena care se autoînsămânţează. Ea supravieţuieşte şi înfloreşte în condiţii grele, meteorologice şi de sol, mai ales după ce plantele sunt mature. Este greu de găsit o plantă mai tenace şi mai rezistentă la secetă şi la arşiţă. Originară din Eurasia, astăzi se întâlneşte pe mai toate continentele.


Creşte în tufe până la o înălţime de 1,5 m, cu aspect rotunjit.

Frunzele sunt dublu crestate, asemănătoare celor de ferigă, dar mai mici.

Are flori galbene, de forma unor butoni, dispuse grupat, în inflorescenţe plate.

Tulpinile, netede, sunt roşiatice.

Înfloreşte vara, în lunie iulie şi august.
Nativă în Europa, această floare atractivă, de lungă durată, arată foarte bine, atât în ​​grădină cât şi în aranjamente sau coroniţe de flori uscate.
Însă poate deveni rapid o pacoste dacă nu este controlată.
Este deosebit de importantă eradicarea plantei de pe păşuni şi din fâneţe, păscutul acesteia, chiar în cantităţi mici, dar regulat, putând produce afecţiuni hepatice ireversibile şi chiar moartea animalelor.
În unele locuri din Statele Unite, vetricea se află sub incidenţa unor programe active de combatere a buruienilor nocive. Autorităţile recomandă smulgerea plantelor, adunarea lor în saci şi incinerarea. Nu este indicată lăsarea tulpinelor smulse la suprafaţa solului, existând pericolul împrăştierii seminţelor, chiar dacă plantele sunt doar înflorite. La vetrice, care este o plantă deosebit de rezistentă, procesul de formare a seminţelor poate continua, o vreme, chiar şi în aceste condiţii. Unii autori nu recomandată utilizarea plantelor la producerea compostului, datorită pericolului scăpării unor rădăcini sau seminţe nedescompuse, care pot infesta grădina.

În ciuda acestor dezavantaje ale  vetricei, ea joaca un rol însemnat în grădinaritul organic.
Vetricea este utilă atât în ​​compostare cât şi ca plantă companion. Este un insectifug organic, natural.


Vetricea se plantează  în apropierea pomilor  şi arbuştilor fructiferi, pe terase, în grădini de legume şi în rondouri de flori, în culturile de plante medicinale, pentru respingerea dăunătorilor. Frunzele emană un miros puternic, care respinge musafirii nepoftiţi. Gandacii japonezi, gandacii castraveţilor, ai dovleceilor, furnicile, moliile, muştele, purecii, şoarecii şi ţântarii sunt, toţi, alungaţi de către aceasta plantă companion benefică.
Totuşi, ea atrage albinele polenizatoare benefice la pomii fructiferi, în grădinile de legume, în culturile de plante medicinale şi în rondourile de flori.
Flori de vetrice puse într-o vază aşezată lângă uşă sau lângă ferestră, ajută la respingerea muştelor. Frunzele şi florile uscate pot fi, de asemenea, utilizate pentru respingerea moliilor, a furnicilor sau a puricilor. Radacina uscata este mai puternică decât frunzele. Pentru alungarea furnicilor se mărunţesc şi se zdrobesc frunze verzi, care sunt presărate în calea lor. Pentru alungarea puricilor şi căpuşelor din blana animalelor se pot pune câteva plante uscate de vetrice în cuşca lor.
Vetricea poate fi adăugată şi la compost. Este bogată în potasiu şi îl va adăuga compostului. Folositi-o cu moderatie pentru că, totuşi, este otrăvitoare. Acest compost conţinând vetrice trebuie să fie bine maturat înainte de utilizare în grădină organică.
Vetricea are un efect respingător şi asupra altor plante aflate în creştere.
În trecut a fost utilizată ca plantă medicinală şi chiar ca şi condiment. Câteva bucăţi de frunze asezonau  unele feluri de mâncare, precum omleta.
Consumată în cantităţi mari este otrăvitoare.
Din rizomi se produce un colorant verde.
Vetricele se înmulţesc primăvara, prin seminţe, sau toamna, prin despărţirea tufelor. Poate fi utilizată şi metoda butaşilor de tulpină. Uneori sunt semănate în spaţii încălzite, iar răsadurile transplantate în grădină după trecerea pericolului îngheţurilor. Nu manifestă pretenţii faţă de sol, atât că acesta trebuie să fie bine drenat, deoarece nu-i place de umiditatea stagnantă. Creşte aproape peste tot şi nu are nevoie să fie udată. Creşte atât în plin soare cât şi în umbră parţială sau penumbră. Este foarte rar atacată de boli sau dăunători. Nu are nevoie de îngrăşământe.

Necesită activităţi riguroase de control, planta fiind invazivă, ca menta sau ca pirul. Florile trebuie tăiate înainte de formarea seminţelor. Pentru evitarea formării reţelelor de rădăcini în sol este recomandată cultivarea vetricelor în ghivece.

Reţete cu vetrice

1. Macerat de vetrice
Maceraţi 300 g de frunze, tulpini si flori de vetrice, în 10 litri de apa, pentru aproximativ 5 zile. Puteţi să pulverizaţi maceratul filtrat împotriva ruginii, făinării şi, de asemenea, împotriva dăunătorilor, cum ar fi fluturii albi şi afidele
2. Potpuriu anti molii
Prin combinarea a două măsuri de vetrice zdrobit, o măsură de lavandă şi o măsură de santolina se obţine un potpuriu cu virtuţi anti-molii.
3. Infuzie de vetrice
Poate fi folosită împotriva atacului de afide, acarieni si alte insecte. Acţiunea împotriva acestor paraziţi se datorează conţinutului de tanacetină şi uleiuri esenţiale.
Produsul se prepară prin turnarea a 10 litri de apă de fierbere peste 300 – 500g de vetrice proaspătă (frunze şi flori), sau peste 30g de plante uscate. Amestecul se lasă să se odihnească  timp de 10 – 15 minute, apoi se filtrează. Se diluează în apă, la un raport de 1:3 şi se pulverizează planta.
Este recomandabil să nu păstraţi acest ceai la îndemâna copiilor, deoarece conţine substanţe amare şi toxice.

Pentru aprofundare, interesant de citit şi:
Tansy
Ann’s Organic Garden: Destroy tansy ragwort before it can multiply Kill tansy ragwort before it multiplies
How to Grow Tansy Plants
La tanaisie
La tanaisie chasse les intrus

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în eco, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Vetrice (Tanacetum vulgare, fam. Compositae) – o plantă utilă în grădinăritul organic

  1. vazusem planta, insa nu stiam nici cum se numeste, nici la ce foloseste. bun articol. felicitari

  2. geomarz zice:

    interesant. O sa o caut. Sa vad daca o gasesc. As avea nevoie in gradina…

    • nelucraciun zice:

      In general pe la margine de drumuri (judetene), prin parloage…Acum e inflorita, se vede mai usor.
      Eu am pus cateva, le ud zilnic, la unele au dat cateva frunzulite, dar cred ca nu a fost bun sezonul si, mai ales, arsita.
      E foarte bun, sub pomi fructiferi si pelinul. Din asta nu gasesc eu, dar se pare ca este din belsug prin Oltenia si Regat. Pe aici este doar pelinarita (care nu prea are puteri) si ambrozia-cea-cu-frunzele-ca-pelinul, o planta de import, de la unchiul Sam, deosebit de invaziva, cea mai invaziva, deosebit de alergena…Cele bune!

  3. CiGriArg zice:

    Foarte bun articolul (și informația, și pozele frumoase)… Mulțumesc!

  4. Ruxandra zice:

    aveti idee unde as putea gasi seminte de vetrice? Doresc sa plantez si eu cateva in gradinita mea organica si nu stiu de unde sa fac rost.
    Multumesc, foarte interesant articolul.

  5. Mihaela zice:

    Grozav material,stiam de ea ce grozava este,anul asta vreau sa o gasesc si sa o pun la treaba.
    Succes in tot ceea ce faci!

  6. Catalin Birtu zice:

    pana la urma planta e toxica sau nu ? intreb pentru ca multi o recomanda ca fiind benefica pentru hranirea iepurilor ! multumesc anticipat ptr raspuns.

    • nelucraciun zice:

      Nu ma pricep la iepuri. Cum am scris in articol:
      „Este deosebit de importantă eradicarea plantei de pe păşuni şi din fâneţe, păscutul acesteia, chiar în cantităţi mici, dar regulat, putând produce afecţiuni hepatice ireversibile şi chiar moartea animalelor.”
      Unele efecte benefice, in cazul unui consum strict limitat si controlat, s-ar putea produce, sa zicem, in tratarea unor afectiuni. Imi pare rau, dar nu pot confirma informatia dvs.

  7. amaliasavin zice:

    FOARTE FAINE TOATE ARTICOLELE PE CARE LE-AM CITIT. DEJA A APARUT PADUCHII LA TRANDAFIRI SI TOT CAUTAND DIFERITE TRATAMENTE ECO , AM DAT PESTE BLOGUL DVS. URZICA AM DIN PLIN SA FAC MACERATUL , DAR VETRICE NU CRED CA O GASESC , NU AM ZARIT-O SA O AMESTEC IN MACERATUL DE URZICA. MENTIONEZ CA LOCUIESC LA 15-20 KM DE CONSTANTA. ORICUM EU SUNT O FANA A PLANTUTELOR , AVAN-D NEVOIE DE ELE IN RETETELE MELE DE SAPUN SI CREMUTE SIGUR VA VOI MAI VIZITA , PENTRU CA AM MULTE DE INVATAT. …NUMAI BINE VA DORESC !!!!!!

    • nelucraciun zice:

      Multumesc pentru apreciere. Pentru combaterea paduchilor de pe trandafiri, iata o solutie interesanta: plantati in apropiere arbusti de soc. Paduchii iubesc foarte mult florile acestora si vor lasa trandafirii in pace!
      Eu am plantat asta iarna un soc in apropierea trandafirilor. E inca micut.

    • Gabriela, Botosani zice:

      AVAN-D SE SCRIE LEGAT!!!!!!!!!!!!!!!

  8. Pingback: Macerat de vetrice pentru pătarea roșietică la vișin și cireș | Școala de puieți

  9. vdfilip zice:

    am avut o dizenterie cum nu va puteti imagina din cauza unei intoxicari. nu mi-a lipsit din casa aceasta planta. am ajuns in spital si in perfuzii din cauza dizenteriei. am cerut sa merg acasa cand mi-a fost mai bine, fiind internat apoi la domiciliu. a urmat alta criza. in timp de 24 ore am iesit de peste 100 ori la toaleta. ma batea gandul ca am dat de holera. am incercat cu toate minunile si nu mi-a trecut. mi s-au facut perfuzii si la domiciliu. cand mi-a picat fisa ca am aceasta planta in casa, am facut un ceai din flori de vetrice, am consumat doar o lingura de ceai, iar diarea a trecut ca prin minune. planta se gaseste si pe langa caile ferate. pana nu incep florile sa se inchida la culoare, planta trebuie recoltata si pusa la uscat, asa cum este recoltata, impreuna cu tulpina si frunze, astfel florile raman galbene. dupa 2 saptamani de uscat la umbra si la temperatura camerei, se taie florile. stau foarte bine, intacte dupa aceea chiar in punga de nilon. pentru paraziti intestinali, chiar si lamblii e nemaipomenit de buna.este indicat sa se consume 3 linguri de ceai, cate o lingura pe zi, dimineata pe stomacul gol. deci tratamentul e de 3 zile si se repeta la 2 saptamani. nu e nevoie decat de cateva flori pt a face ceaiul si adaugati o bucatica mica de foaie de bruscalan verde, sau chiar uscata. foaia de bruscalan se usuca la fel pastrandu-si culoarea verde. ea este nemaipomenit de buna impotriva matretei. va spalati pe cap cu ceai de bruscalan ( planta aceea ce face scaieti si care se mai foloseste la fierturi pentru hrana porcilor fiindca ii scapa de limbrici) si scapati de matreata. aveti insa grija ca este o planta ce seamana foarte bine cu bruscalanul, sa nu o confundati. eu nu folosesc decat florile de vetrice pt ceai, nu si tulpina, frunzele sau radacina. in schimb, la bruscalan, intrega planta e buna de folosit.
    la copii mai mici, nu folositi mai mult de o lingurita de ceai de vetrice pe zi.

  10. Terra zice:

    Se mai numeste si Polovraga sau Polvraga?! Incerc sa aflu cum arata aceasta planta – Polovraga! Multumesc anticipat!

  11. Terra zice:

    V.as ruga o foto a plantei numita Polovraga daca se poate!

  12. Pingback: Vetrice (Tanacetum vulgare)- beneficii pierdute in negura timpului! - Infuzie de Sănătate

  13. Pingback: Vetrice (Tanacetum vulgare)- indicatii teraputice si beneficii pierdute in negura timpului! - Infuzie de Sănătate

  14. TOMOS MARIETA zice:

    doresc sa cumpar ceai din flori de vtrice. daca stie cineva ,multumesc.

Lasă un comentariu