Vine primăvara?

ghioceiDupă primii ghiocei înfloriți, se pare că da…În rest, doar în solar sunt unele semne. După o lună și aproape două săptămâni, plăntuțele au evoluat, dar nu cine știe ce. A fost cel puțin o lună de iarnă adevărată, cu săptămâni întregi în care mercurul termometrului s-a încăpățânat să rămână în zona negativă, în unele dimineți chiar pe la -16, poate chiar la -18 grade Celsius. În plus, ne-am aflat în plină perioadă a domniei Persefonei, cu zile scurte, sub 10 ore între răsărit și apus când, chiar dacă celelalte condiții pentru creștere le-ar avea îndeplinite, cele mai multe specii de plante stagnează.

mizunaSalata japoneză Mizuna, din care deja am gustat.

spanacCa și din spanac. Mai sus plante din două generații.

salata-nord-polÎn curând vine și rândul salatei Polul Nord.

salata-de-campA salatei de câmp.

salata-mineruluiȘi a salatei minerului.

radiccioRadiccio trebuie să mai aștepte, deși, timid, încearcă să pornească căpățâna.

kaleȘi kalele mai au destul de așteptat.

salata-a-couper-spanac-si-salata-mineruluiCa și cea mai tânără generație de spanac, salată A couper…și salata minerului.Eu am pornit răsadurile: tomate pentru solar, ceva ardei și cartofi dulci.

Spor la grădinăreală vă doresc!

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, eco, Foto, Fotografie, Imagini, Natură, Timişoara și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Vine primăvara?

  1. vasile zice:

    Buna seara, vestitorii primaverii si-au dat ghes sa anunte sosirea primaverii iar solarul tine isonul pentru o salata asortata in ulei de masline. Sa aveti o saptamana cu spor si inspiratie.

  2. Livia zice:

    Buna seara! Am avut deosebita placere sa va descopar blogul si bogatia de informatii pe care le impartasiti! Asa ca ma apuc de citit!
    Va doresc o primavara frumoasa in gradina!

  3. Anastasia zice:

    O potentiala solutie pentru a indeparta melcii (desi fara legatura cu articolul de mai sus, nu stiu unde altundeva sa o scriu, asa ca o postez aici, la cel mai recent articol): coji de oua fierte, pisate marunt si puse in jurul plantei. Se pare ca melcii nu pot trece de bariera creata de cojile de oua pisate. E adevarat ca necesita o multime de oua dar se pare ca ajuta. Metoda vazuta la televizor la o emisiune despre gradinarit.

    • nelucraciun zice:

      Multumesc pentru sugeatie. Am incercat si aceasta metoda, pe cateva plante, insa, in scurt timp, au inceput sa dispara din coji, pana nu a mai ramas nimic. Nu stiu cauza, poate pasarile cerului, care au pasiune si pentru mazarea mea.

      • Livia zice:

        Si eu am sute de limacsi in gradinuta din oras. Anul trecut nu am razbit cu ei. Am incercat cu scanduri ude, capcane cu bere, optimol, macerat din limacsi morti (cica nu le place aroma (chiar ca mirosea urat)), dar in final tot cu mana i-am cules dupa ploaie. Ajunsesera pe plantele de ardei la 1metru inaltime. Anul acesta am inceput prin a planta usturoi in zonele preferate de ei. Deocamdata stau blanzi. Vedem daca va avea efect. Si nu renunt la optimol…

      • nelucraciun zice:

        @Livia, mie, intr-0 toamna, acum 2-3 ani, mi-au papat masiv usturoiul si ceapa de iarna. Consuma aproape orice este verde.
        Stau cuminti pentru ca, din cauza iernii mai grele, adultii au pierit, in buna masura, iar ouale nu au eclozat inca, sau puii sunt inca prea mici pentru a produce efecte notabile. Se rezuma, deocamdata la germeni sau la plantute abia rasarite. Multi se mira ca nu mai rasar plantele semanate, zic ca nu e buna samanta, insa sunt mari sanse ca germenii sa fie papati de melcisori. Granulele cu metaldehida, precum optimolul trebuie imprastiate rasfirat, nu grupat. IdeL ar fi ca pe fiecare dm2 de pamant sa avem cate o granula. Granulele acesteasunt consumate si de alte animale din sol, precum izopodele si ramele. Daca e umezeala si umbra, limacsii sunt afectatii, insa nu mor. Se retrag in adaposturi dupa ce le trece paralizia, cateva zile nu mananca mimic, dar sunt mari sanse sa revina. Doar uscaciunea si soarele care surprinde limacsii paralizati, ii ucide. Deci, pe ploaie si nor, slabe sanse sa-i nimicim. Eu folosesc si granule cu fosfat feric, care le taie pofta de mancare si mor de foame, in adaposturi. Se pare ca acest produss nu e inca omologat in Romania, dar in occident, inclusiv in America este intens folosit si se pare ca va deveni singul mijloc pe baza de chimicale care va fi acceptat. Povestea cu cadavrele de melci este o legenda avand, totusi, la baza, o metoda reala: nematozii care depun oua pe limacsi, care sunt ucisi de larvele lor. Exista un produs comercial bazat pe acesti nematozi, nemaslug. Este descrisa, pe internet, o metoda de obtinere a acestor nematozi, dar nu am incercat-o. Succes!

  4. Livia zice:

    Pai nu e tare incurajator, da’ nu-i bai, ne luptam. Ieri am plantat salata din rasad fiindca cea din samanta pusa direct in gradina nu a rasarit 🙂 Nici loboda rosie, desi mi-as fi dorit-o foarte mult. Sa le fie de bine!

  5. nelucraciun zice:

    Asa fac si eu, seaman in locuri unde nu ajung ei si apoi transplantez. Am semanat si direct in gradina, au scapat ceva fire de salata, dar cu loboda rosie nu am probleme, e padure! Cu mazarea, cu bobul, cu morcovii, cu patrunjelul si cu spanacul nu am avut, in primavara asta, probleme. Poate si pentru ca am semanat f. timpuriu, inainte de eclozare. Cu rasadurile am probleme la varzoase, in special la mizuna- ramele trag frunzele in pamant pana cand nu mai ramane decat un ciot de tulpina. Iar melcilor le plac, de asemenea, cel mai mult, varzoasele. Monitorizez prezenta melcilor prin capcane cu bere, pana acum nu s-a prins niciunul, dar am gasit cativa bebelasi intr-o tufa de salata din gradina- apar, blestematii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s