Chipuri peste vremuri: Paorii (3)

Pereche din localitatea Şipet, jud. Timiş, îmbrăcată în port tradiţional.
Fotografia este din perioada interbelică. Îmbrăcămintea bărbatului este puternic influenţată de stilul „nemţăsc”. Totuşi, cămaşa sa este conformă tradiţiei: fără cusături colorate, cel mult alb pe alb, cum se poate intui examinând detaliile imaginii. Spăcelul şi poalele femeii poartă deja cusături colorate, probabil monocrome.

Port tradiţional ŞipetFotografia a fost scanată după originalul pus la dispoziţia noastră de către ing. Tiberiu Marcovici – Naperville, Illinois
Alte imagini din arhivele de familie ale paorilor bănăţeni puteţi vedea în ciclul Paorii.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, Foto, Istorie, Social și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Chipuri peste vremuri: Paorii (3)

  1. geomarz zice:

    Ciudat amestec de haine traditionale si orasenesti. Asa ceva nu am vazut decit dupa 1958-9 pe la noi. Nu-mi amintesc nici un aranjament barbatesc de asa natura. Nici la femei nu-mi amintesc asa ceva. Desi imi aminetsc vremurile in care pe ulitele satului au inceput sa aoara oameni imbracti pe jumatate de la „cumparativa” jumatate din casa. Pe urma numai de la „cumparativa”. Ce se mai facea in casa erau sfetarele. Care se mai poarta si acum.

    • nelucraciun zice:

      Fotografia, după părerea mea, este din perioada interbelică. Atunci au pătruns puternic „ţoalele nemţăşci” în portul de sărbătoare al paorilor. Mă derutează un pic domnul Marcovici, care afirmă mai jos posibilitatea ca fotografia să fie din 1918, ultimul an al războiului şi primul an de pace.
      Pe parcursul derulării serialului veţi avea şi alte surprize. Convieţuirea cu şvabii a dus la influenţe puternice, mai ales într-un sens…Şi nu numai în vestimentaţie…

      • geomarz zice:

        Nici mie nu-mi suna a 1918. Ci ceva mai tirziu. Dar numai pentru zona mea. O sa incerc sa pun, daca mai gasesc, pe blogul meu (pe al dumneavoastra nu stiu) o poza care este sigur din 1918.

  2. Tiberiu Marcovici zice:

    In primul rand trebuie sa va multzumesc pentru onoarea acordata stramosilor mei.Dupa socotelile mele ar fi posibil ca poza sa fie facuta pe la anul 1918, posibil la Voiteg , unde traia o puternica comunitate svabeasca . Deasemenea ar putea fi facuta la Deta sau Ciacova.
    Cu mutzumiri si urari de bine,
    Tiberiu Marcovici

    • nelucraciun zice:

      Părerea mea este că fotografia a fost luată cândva prin anii ’20. Deşi pe cartonul pe care este lipită fotografia sunt înscrise, de mână, numele persoanelor fotografiate, alte elemente de identificare (a fotografului, localităţii, anului) nu sunt. Poate, pentru un specialist, o analiză a acestui carton să fie relevantă.
      Mulţumesc pentru informaţiile exprimate.

  3. Pingback: O buna colectie de fotografii cu valoare documentara, in serial « Ioanavram's Blog

Lasă un comentariu