Johann Baptist Homann (martie 20, 1664 – iulie 1, 1724) a fost unul dintre cei mai proeminenţi cartografi ai secolului al XVIII-lea. S-a născut la Oberkammlach, Bavaria, Germania.
În 1715 a devenit membru al Academiei regale de ştiinţe din Berlin. Această poziţie i-a adus şi o importantă facilitate, accesul la cele mai noi informaţii geografice. Firma pe care a fondat-o a continual să publice hărţi până în anul 1848.
Harta din care provine prezentul decupaj a fost publicată postum şi cuprinde numeroase detalii reflectând cunoştinţele cartografice de la începutul secolului al XVIII-lea. Ansamblul hărţii prezintă teritoriile Ungariei, Transilvaniei, Valahiei, Moldovei, Balcanilor şi nordul Greciei.
Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.
Hm…pare destul de buna harta 🙂 Chiar seamana cu hartile de acum 🙂
Pe vremea aia, coleg la Academia din Berlin era si romanul Dimitrie Cantemir. Care cica ar fi fost si el cartograf.
Desi a fost un om foarte cult pentru vremea lui…in scrierile sale istorice…intalnim o gramada de bazaconii. Unele din nestiinta(dar adevarul e ca pe vremea aceea chiar era greu sa te informezi), dar altele intentionat. Cum ar fi de exemplu faptele glorioase ale tatalui sau(care in realitate a fost un voevod destul de slab sau cel putin a fost foarte manevrabil)… Ca sa nu mai zic despre pretinsa sa coborare din Timur Lenk :)) (bine, adevarul e canumele sau e tataresc…dar de-aici pana la a fi coborator din Timur Lenk e cale lunga…).
Ma rog, Cantemir, printre altele a fost si cartograf. Si eram curios daca aveti vreo harta de-a lui Cantemir, caci eu n-am vazut nici una. Si tare sunt curios cam cum or arata 🙂
Am vazut o harta Cantemir, din pacate la rezolutie joasa, fara a putea deslusi detaliile. Am publicat pe acest blog prima harta cunoscuta a Moldovei, despre care se spune ca ar fi una dintre cele mai bune pana la harta lui Cantemir. Inteleg ca harta lui Cantemir a produs un salt in cartografia Moldovei.
Cantemir = Can – temir (!?!)
Da, Can(probabil de la Han) si Temir(de la Timur Lenk). Numele oricum e clar tataresc, au existat multi tatari cu nume de Cantemir. Dar asta n-are oricum nici o treaba cu pretinsa lui origine 🙂
Octavian scriemi pe radtimotei@yahoo.co.uk si iti dau reply cu 4 versiuni ale hartii lui Cantemir. Atat am deocamdata 🙂 :p
Daca cineva are detalii despre locul publicatiei primei editii a hartii lui Cantemir sa imi scrie please tot pe acea adresa. 1737 sau 1744? Haga, Amsterdam, Londra sau Paris? la atatea editii…si atata ambiguitate intrebarea de baraj e unde se afla originalul desenat cu mana lui Cantemir si ce dimensiuni are acesta. Biblioteca Academiei Romane care are o copie a uneia dintre editii (a adus-o Valsan in tara) nu stie din ce an e 🙂 copia e veche si nu se mai vede ….
Sper sa le lamuresc pana la urma pe toate 🙂
Ma bag si eu in intarziere ca musca-n lapte 🙂 dar, trecand din Moldova in Tara Romaneasca, stie cineva daca exista pe net o versiune cat de cat ok a hartii lui Constantin Cantacuzino? http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Cantacuzino,_stolnicul
„””
Stolnicul este și autorul unei hărți a Țării Românești, tipărită în 1700 în limba greacă la Padova și folosită apoi în 1715 de Anton Maria Del Chiaro în a sa Istoria delle moderne rivoluzioni della Valachia, apărută la Veneția[8], precum și al prefeței unui liturghier din 1680, care a circulat în toate ținuturile locuite de români[9].
„””
Doar ce am cumpart o re-editare recenta a cartii lui Del Chiaro, care contine si o reproducere pe 1/3 de pagina a hartii, pe coperta 4, din care desigur ca nu imi pot da seama de prea multe lucruri 🙂 De aceea ziceam, poate, cineva, a dat peste aceasta harta pe net…
Mihai tocmai am achizitionat un scan ok al hartii Valahiei de la 1700, doar harta fara permisiunea de a o face publica, a o folosi la conferinte etc! A costat 12 lire sterline (65 lei). E ft deteriorata, neconservata corespunzator, abia se mai intelege ceva din ea. Dar pe galica (site al Bibliotecii Nationale Franceze) gasesti online versiunea din 1718!!! publicata la Venetia, rezolutia e ft buna pentru aceasta! Harta o cauti dupa titlul „Indice topografico” e in italiana! Daca nu te descuri zi si iti dau link direct. Bafta!
O copie din 1707, a Bibliotecii nationale austriece este aici:
http://www.onb.ac.at/sammlungen/karten/kartenzimelien/30.htm#
Din pacate nici asta nu este la rezolutie buna. Se pot citi denumirile judetelor, poate chiar ale oraselor mai mari, dar cam atat. Sunt si cateva mici decupaje la o rezolutie mai buna.
Caut si eu aceasta harta de ceva vreme, fara succes insa. Iata denumirea hartii:
„Augustissimo invictissimoque Romanorum Imperatori Josepho I Mappam
hanc geographicam Principatus Valachiae in XVII themata divisae, ab exemplari graeco
quod, juxta accuratissimam descriptionem Sapientiss[im]ii Viri Constantini Cantacuzeni,
et Excellentiss[im]i Medic ac Philosophi Ioannis Comneni, novissime edidit, ac
Celsissimo Principi Valachiae D-no Ioanni Constantino Bassarabae Woewondae dedicavit
Chrysanthus Presbyter, Apostolici ac Sanctissimi Hierosolymarum Patriarchalis Throni
Archimandrita, Desumptam, Ac in formam politiorem redactam, et Latinitate donatam
Obsequiosissime, Dat, Dicat Consecrat, Schierendorff, 1707”
Tuş şi acuarelă. Copie după harta Ţării Româneşti a stolnicului Constantin Cantacuzino, imprimată la Padova, 1700 (K.K. Hofbibliothek, Kartenabteilung, nr. 6)
Originalul hartii lui Cantacuzino se afla in Londra in British Museum in corpul de pe Euston Street. O versiune scanata de calitate maxima a hartii costa 100 de lire, eu unu nu mi-am putut-o permite. In lunile care urmeaza voi publica un articol despre harta lui Cantacuzino, unde se vor gasi toate detaliile de aceasta factura. O sa anunt si o sa dau link pentru articol pe forum-ul geo-spatial (o comunitate de cartografi, GIS-stii, topografi, etc).
Toate cele bune
Multumesc de raspuns, chiar si asa, e destul interesanta, mai ales detaliile despre Bucuresti si faptul ca se pot vedea limitele judetelor (se pot vedea si limitele raialelor Giurgiu si Braila). Dar intr-adevar, o varianta cu o rezolutie mai mare ar fi chiar ceva deosebit 🙂
O varianta este si aici:
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b5962803x/f1.zoom
Se pot extrage decupaje la rezolutie buna. Cu putina rabdare se poate reconstitui harta.
varianta indicata de dvs – de pe galica (BNF) e cea care a insotit cartea lui Chiaro (1718) fiind realizata de Gigli; e in italiana nu in greaca, dimensiuni mult mai mici, etc Dar e o copie draguta pt majoritatea scopurilor suplinind cu succes originalul, original care chiar dk inca nu l-am vazut personal din cate am vb cu bibliotecarii din British Museum este destul de deteriorat.
Germaine Aujac are 2 articole despre aceasta harta a lui Cantacuzino, aparute in Geographia Antiqua.
@Timotei Rad
Acuma am vazut si raspunsul dumneavoastra… Da, ce sa zic, in mod normal nici eu nu mi-as permite 🙂 dar acuma ca stiu si detaliile exacte ale modului cum mi-as putea procura copia scanata a hartii respective… cred ca data viitoare cand o sa fiu la Londra o sa fiu foarte tentat (chiar daca asta ar insemna sa mananc doar la McDonalds pe tot parcursul sejurului 🙂 ). De exemplu acuma sunt in dubii daca sa dau sau nu 300 de ron pe o editie tiparita in Romania la 1878 a Tratatului de la Berlin, avand atasata si o harta a noii frontiere intre Dobrogea noastra (de nord) si Cadrilater (e ciudat ca pe harta linia despartitoare apare rectilinie, inca nu se fixasera detaliile). Sper sa o mai gasesc maine dimineata 🙂
McDonalds e bine! Eu am mancat din Lidl pentru a imi permite achizitii de genu! 😉 Satisfactia e cu atat mai mare 😀 Scuzati limbajul chatty.
PS: O sa imi notez sa postez si pe acest blog un mesaj in momentul in care voi reusi sa public articolul. O sa il fac sa fie disponibil gratuit on-line.
Multumiri anticipate! Abia asteptam.
Harta lui Cantemir a for tiparita prima data in Olanda, la Amsterdam, la 1737, de catre Francois Changuion (1718-1766). Harta poarta titlul „Principatus Moldaviae nova et accurata descriptio delineante Principe Demetrio Cantemirio „. Se cunosc 7 exemplare ale hartii in diverse biblioteci.
Desigur originalul lui Cantemir era o harta (mai mare), manuscris.
Ovidiu, ati citit articolul dlui Alexandrescu? Dupa mine cea mai insemnata contributie la opera cartografica a lui Cantemir. Originalul e foarte probabil sa fi fost identic cu copia manuala a lui Anville, cel putin asta rezulta in mod foarte clar dintr-o declaratie a lui Anville.
Cunosc si articolul dlui. Alexandrescu, cu care am comunicat mult in timp ce scria articolul, dar majoritatea informatiilor din articolul domniei sale (articol foarte bine intocmit) imi erau cunoascute anterior.
Mai jos redau toata bibliografia ce am gasit-o cu referire strict la opera cartografica a lui Cantemir:
Alexandrescu Vlad – Autour de la carte de la Moldavie par Demetre Cantemir
Descrierea Moldovei. Traducere după originalul latin de Gh. Gutu. Introducere de Maria Holban (7-38). Studiu cartografic de Vintilă Mihăilescu (377-386).
Dimitrie Cantemir: Furst der Moldau, Gelehrter, Akteur der europaischen Kulturgeschichte-Bochmann & Dumbrava – Krista Zach – Die Moldaukarte zur Descriptio Moldaviae von Dimitrie Cantemir – eine rumanische Chorographie im Zeitalter der Aufklarung (p 101 – 117)
Valsan – Harta Moldovei de Dimitrie Cantemir
Esanu Andrei & Esanu Valentina, 2004, Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir in cultura europeana. Studiu monografic si anexa fascimilata a manuscrisului in limba latina Historicae Moldaviae. Pars Tres, Chisinau
Daca va rog ati putea face si dvs acelasi lucru?
Aici
http://en.calameo.com/books/0008274333fb61468a998
puteti citi on line cartea lui Popescu – Spineni:
România în izvoare geografice şi cartografice Din antichitate pînă în pragul veacului nostru
Nu am o lista exhaustiva. Dar dincolo de bibliografia strict aferenta hartii lui Cantemir exista o serie de aspecte mai generice relevante, precum si informatii despre persoanele, evenimentele, etc. din jurul lui Cantemir, a fiului sau si a traseului hartii. Precum relevanta este si studierea hartilor existente, in biblioteci precum BL si BNP. Sau intelegerea pietei editurilor si librarilor de carti/harti in acea vreme, modul de finantare a unor publicatii, etc. Multe dintre aceste aspecte nu le veti gasi in articolele mentionate.
Da! Bune mentiuni! Tocmai mi mai facut un profesor mentiuni foarte similare pentru o alta harta ce o studiez. Cam e cazul sa incep sa i-au din scoarta-n scoarta „History of cartography”-ul lui David Woodward, pentru a intelege tot acest cadru al „pietei editurilor si librarilor de carti/harti in acea vreme, modul de finantare a unor publicatii, etc”. Multumesc si anuntati va rog legat de publicatii personale de acest gen.
Cele bune
Cartea lui Popescu-Spineni este una importanta. Totusi trebuie inteles ca de atunci informatiile despre harti si cartografi au avansat foarte mult si din pacate cartea nu prea mai tine pasul (nici nu are cum). De asemenea, toate articolele despre cartografia veche publicate in Romania (cu foarte rare exceptii) sunt slabe, autorii de cele mai multe ori neavand acces la publicatiile relevante din strainatate si cu atat mai putin acces la hartile in sine. A scrie despre harti vechi fara sa le vezi, fara sa le tii in mana, fara sa le poti compara, este ca si cum ai scrie despre gustul marului fara sa fi mancat vreodata.
Poate o sugestie pentru autorul blogului ar fi o pagina de bibliografie pentru cartografia veche a teritoriilor romanesti. Deja au fost mentionate aici cateva articole plus cateva carti. Cred ca multi putem contribui cu aceste informatii, iar acolo unde articolul/cartea e pe net se pot pune link-urile aferente. Ar fi un pas interesant.
Subscriu!
Maine imi fac timp si las un comentariu cu toata bibliografia ce am gasit-o pana acum!
Legat de gustul marului e ft adevarat! Nu am avut sansa sa vad multe, dar tin minte cat m-a impresionat harta lui Bawr, prima harta veche ce mi-a picat in mana (e in Stuttgart in bibilioteca landului, mai apoi am gasit-o si la BCU UBB dar nici pe departe nu la fel de bine conservata).
Sugerez si o vizita la Muzeul Hartilor din Bucuresti, daca nu ati bifat deja locul.
De acord. Trimiteti titluri si link-uri.
Gheorghe Zagoritz – Contributiuni la vechea statistica si cartografie romaneasca, 1915.
Bacila – Oltenia sub austriaci 1718-1739. Un document cartografic, 1924.
Marin Popescu Spineni – Primele manuale de geografie in scoala romaneasca.Carti, harti si atlase publicate pina la 1864, Bucuresti, 1931,
Marin Popescu Spineni – Romania in izvoare geografice si cartografice (14402)
X)Buchholtzer – Istoricul cartografiei si hartile vechi referitoare la tara noastra
X)Nastase – Muntenia pe hartile din secolul 18
X – se gasesc in biblioteca facultatii de geografie a Universitatii din Bucuresti, Bulevardul Balcescu, nr 1
Iorga, N. (1914) O hartă a Țării Românești din c. 1780 și un geograf dobrogean, Librăriile Socec&Comp și C. Sfetea, București
Mureșan, S. (2000) Banatul în cartografia secolului al XVIII-lea, Teză de doctorat, Universitatea din București
Urechia Alexandrescu, V. Cartografia română, în Analele Academiei Romane, Seria II, vol. II, Bucureşti, 1881
Turdeanu, Ana Toşa, Oltenia – Geografie istorică în hărtile secolului XVIII,. Craiova, 1975
2)Vasiliu – Din hartile pamantului romanesc (Revista Geniului martie 1932)
3)Bacila – Insemnari asupra cartografiei Moldovei si Munteniei, Buletinul Societatii Geografice 1928
4)Panaitescu – Din istoricul cartografiei 1916
5)Bacila – Oltenia sub austriaci 1718-1739. Un document cartografic, 1924.
6)Nastase – O harta a Moldovei din secolul al XVIII-lea, 1963, Revista Natura, nr 5 Bucuresti
7)Spineni – Geograful Mercator si Tarile Romanesti in in secolul al XVI-lea, 1938
8)Stefanescu – Lucrarile astronomice si cartografice executate in Principatele Romane intre anii 1700-1854, Revista Cadastrala, an 1, Aug-Oct, nr 4 1928
11)Bratianu – Notita despre lucrarile care au avut de scop descrierea geometrica a Romaniei, Analele Academiei Romane, Seria II, Tom. XXII, Memoriile sectiuni stiintifice (1899’1900).
PS: O sa up-date-z de fiecare data cand aflu despre cate ceva
PS2: Nu am mai repetat bibliografia aferenta operei cartografice a lui Cantemir, pe care am scris-o ieri.
Cele bune tuturor!
Daca cineva poseda History of Cartography a lui Leo Bagrow, sau macar o copie ar fi mana cereasca!
History of Cartography a lui Woodward et co, e de gasit on-line si se poate download-a gratuit!!! 😀 (primele 2 parti)
Bagrow a fost buna la timpul ei. Intre timp insa sunt atat de multe informatii noi incat acum poate fi doar folosita ca o prima introducere la istoria cartografiei.
De referinta ar mai fi literatura de specialitate din Ungaria (mai ales pentru ceea ce inseamna cartografierea Transilvaniei):
– Szantai – Atlas Hungaricus
– Szathmary – Description Hungariae
– Szalai – Mayar varak… (mai ales vol II)
Pentru informatii despre aproape orice cartograf:
Tooley’s Dictionary of Mapmakers – editia noua
Despre cartografia austriaca:
Dorflinger – Osterreichische Karten des 18. Jahrhunderts
Ar mai fi niste carti mai vechi dar inca interesante:
Lister – Old maps and Globes
Tooley – Maps and Mapmakers
Una din cele mai bine scrise carti despre cartografie:
Karrow – Mapmakers of the Sixteenth Century and Their Maps
Cele mai importante carti despre Honter si hartile sale:
Engelmann – Johannes Honter als Geograph
Johannes Honterus – Elementele Cosmografiei (introducere de Binder si Nussbacher)
Honterus Festschrift , 1999
Cateva publicatii ale lui British Library:
Peter Barber – The Map Book
Harvey – The Herford World Map
The Image of the World
Magnificent Maps
De multe ori relevante sunt si anumite cataloage de expozitii sau licitatii (chiar daca nu sunt studii ca atare). In Romania ar fi:
Europa in oglinda cartografiei – Muzeul Cotroceni 2009
Descriptio Romaniae – Muzeul Hartilor
Mai sunt cateva reviste importante:
Imago Mundi (revista cu adevarat stiintifica)
IMCOS Journal
Cartographica Hungarica
Map Forum
…
si asa mai departe…
Articol despre Honter (despre el si opera lui, inclusiv cea cartografica s-au scris zeci de articole):
http://mek.niif.hu/03300/03301/html/bgkvti_2/bgki0259de.htm
http://mek.niif.hu/03300/03301/html/bgkvti_2/bgki0261de.htm
http://mek.niif.hu/03300/03301/html/bgkvti_1/bgki0114de.htm
http://mek.niif.hu/03300/03301/html/bgkvti_1/bgki0115de.htm
http://mek.niif.hu/03300/03301/html/bgkvti_2/bgki0260de.htm
Aceste articole au autor(i)?
Le-am inserat titlurile si link-urile in pagina de bibliografie, dar nu am autor.
Cred ca toate articolele au ca autor pe Borsa Gedeon.
Multumesc, asa e. Am verificat, am operat.
Propun ca, in continuare, discutiile pe tema bibliografiei sa le purtam pe pagina dedicata.
Primele numere din MapForum sunt online:
http://www.mapforum.com/
Ovidiu,
Multumesc pentru bibliografie! Detin Imago Mundi in format electronic articol cu articol de la primul numar pana la 2010 inclusiv, daca pot fi de folos in felul acesta scrieti-mi si va trimit orice v-ar interesa.
Pe Honterus il consider cel mai mare cartograf roman, consider ca e injust omis si neapreciat pe criterii etnice. Bibliografia despre el e la fel de binevenita pentru ca am fost limitat la catalogul UBB si surse on-line.
Acum numai timp, placere de munca si vointa sa am 🙂
PS: Stiati de conferinta internationala de cartografie istorica din iunie de la Cluj?
http://geo-spatial.org/hmeg/index.php?s=about
Cele bune tuturor!
Nu stiam de aceasta conferinta. Se pare ca exista comunitati paralele.
Eu sunt implicat in IMCOS (imcos.org) si alte organizatii similare. Mediul include expertii in domeniu de la BL, BNP si alte biblioteci majore din lume precum si profesori din diverse universitati, inclusiv din Statele Unite.
maphist mailinglist nu stiu daca va spune ceva.
Mai este situl http://www.maphistory.info care e un fel de portal catre diverse informatii despre harti vechi (articole, colectii digitalizate, reviste, alte situri, dealeri de harti, etc.)
Am vizitat site-ul IMCoS, sper sa nu mi se suprapuna admiterea la masterat cu perioada simpozionului. Voi verifica si maphist mailinglist. Multumesc.
Domnule Craciun,
In link-ul ce l-ati dat pentru harta Valahiei de la 1707 s-a strecurat o greseala: un 2 dupa cei 2 de w, si deci link-ul e inutilizabil.
Multumesc!
Am rezolvat.
Cu placere! Cele bune!
Mai sus langa link ati reprodus si titlul acelei harti din 1707, de unde l-ati luat? Din Spineni? Ca pe harta nu pare a se vedea suficient de bine pentru a fi deslusit. Detineti informatii despre editarea hartii? E vizibil diferita fata de cea din 1700 tiparita la Padova, sau fata de cea din 1718 tiparita la Venetia. Cea din 1718 tiparita la Venetia de fapt o reproduce pe prima pe cand pe aceasta de la 1707 cursul Dunarii e sensibil modificat, are scara, dpdv artistic e net superioara celorlalte 2, plus ca a fost conservata intr-un mod minunat (se poate vedea pe detaliile de pe link).
Multumesc
Sincer sa fiu, cand am publicat articolul am luat titlul din niste notite personale. De unde l-am copiat, nu mai retin. Imi pare rau. Nu cunosc alte detalii.
In regula. Multumesc.
O sugestie, bibliografia e de bibliografie de istoria cartografiei/ bibliografie harti vechi – poate una din aceste variante ar fi mai potrivita.
Cele bune
Am redenumit-o si am plasat-o subordonata paginii Harti istorice.
Da, buna idee cu plasatu ca subordonata pentru ca in fapt e acelasi domeniu.