Ce nu sesizează politichia dâmboviţeană

M-am gândit, scârbit fiind de cele ce se întâmplă în planul politicii interne, să nu mai scriu, o vreme, despre aceasta. Totuşi, în faţa perspectivelor tulburi care ne aşteaptă, nu m-am mai putut abţine.

Ceea ce nu sesizează ori, mai degrabă se preface a nu sesiza, politichia dâmboviţeană este că mascarada politică, în curs de desfăşurare, afectează nu numai imaginea României ci şi, aproape în egală măsură, imaginile partenerilor euroatlantici. Adică ale Tratatului Atlanticului de Nord şi Uniunii Europene.
Fiţi siguri, stimaţi cititori, că aceştia nu stau şi nici nu vor sta cu mâinile în sân.
Nu ştim ce ne aşteaptă, perspectivele nu sunt clare, dar e sigur că situaţia actuală nu mai poate continua.
Interesele geopolitice sunt uriaşe, occidentul nu poate renunţa la zona geografică în care este situată ţara noastră (în paranteză fie spus, mă întreb dacă România momentului mai este ţara noastră sau ţara interlopilor). Mai sunt şi interesele Rusiei, care nu poat fi ignorate de către partenerii nostri.
După părerea mea, urmărind şi alte opinii din blogosferă, se deschid trei perspective:
1. Întreaga clasă politică actuală va fi măturată. Cei responsabili pentru dezastru vor plăti.
Dar ce vor pune în loc partenerii noştri? Deşi nu convine în întregime, mă alătur opiniei că alegerea va cădea pe Mihai Răzvan Ungureanu şi pe grupul pe care acesta va reuşi să-l adune în jurul său. Adio Iliescu, Ponta & company, adio Voiculescu, Antonescu & company, adio Băsescu & company…
2. Excluderea României din structurile euroatlantice. Perspectivele acestei ipoteze sunt minime, dar nu pot fi ignorate.
3. Dezmembrarea ţării şi crearea a trei entităţi statale separate, restabilind, în linii mari, situaţia de acum două secole: Ardealul, împreună cu Banatul şi Partiumul, vor constitui una dintre entităţi. Cu largă deschidere către occident şi pe deplin acceptată de către acesta. Moldova românească, împreună cu Republica Moldova şi teritorii aparţinând astăzi Ucrainei, dar care în trecut au fost ale Moldovei, ar putea constitui o a doua entitate. Cu deschidere bipolară, acceptată atât de către Occident cât şi de către Rusia. Valahia, inclusiv Oltenia, ar fi o a treia entitate. Aceasta va fi lăsată să-şi facă de cap în afara structurilor euroatlantice. Pentru că Dobrogea este pe primul plan al intereselor geostrategice occidentale, nu cred că va fi integrată celei de-a treia entităţi. Nu cred nici că va fi ataşată Bulgariei. Posibil să fie păstrată ca entitate de sine stătătoare.
Această a treia ipoteză este cea mai puţin credibilă. Nu poate fi, totuşi, ignorată cu totul. Mai ales că există precedente în trecutul apropiat, cel mai recent fiind al fostului stat cehoslovac. Un nivel de aplicare ar putea fi fără dezmembrarea ţării, dar cu federalizarea acesteia şi cu mutarea capitalei la Târgovişte sau la Alba Iulia, ori chiar la Sibiu. Combinată cu prima ipoteză, are şanse destul de mari de a fi pusă în aplicare.
Este dureros că am ajuns aici. Adică în situaţia în care românii nu îşi vor mai hotărî singuri destinul. Singuri suntem vinovaţi.
Vom trăi şi vom vedea.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în politică și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Ce nu sesizează politichia dâmboviţeană

 1. Nu comentez despre hărți din respect, nu mă pricep și nici răbdare să mai învăț acum despre ele, când trăim în plin război mediatic, și mărturisesc că n-am răbdare cu toate că vă apreciez strădania.
  Dar faptul că ați spus ceea ce gândim unii, sau nu, este de apreciat.

 2. ionica zice:

  Daca nu suntem „cuminti” ( nu noi, clasa politica! ) s-ar putea sa se aplice varianta 3.
  Am inteles ca inca din 1989, aveau in intentie sa ne desparta, ca sa fim o zona linistita si predictibila. Dumnezeu sa ne apere!

 3. ionica zice:

  tot eu….aveti idee ce se intampla cu blogul badpolitics.ro ? nu se deschide nimic iar la adresa de e-mail apare eroare

 4. nelucraciun zice:

  Eu sper sa se aplice varianta 1, cat mai repede…dar se pare ca trebuie sa asteptam alegerile parlamentare si, poate, prezidentiale anticipate.

 5. Ionascu zice:

  1. Imposibil. Nu există o alternativă. MRU face parte din actuala clasă politică, are aceleași legături cu Băsescu și PDL-ul ca și ceilalți. Ar trebui să vină cineva din afară, dar nu văd asta întâmplându-se în următorii 5-10 ani.
  2. Imposibil. Aș susține o ieșire din NATO, iar din Uniunea Europeană ar trebui să aibă acceptul unanim. Slovacia, Ungaria și Polonia nu vor susține niciodată să ieșim. Și în plus, ei au nevoie de noi mai mult decât avem noi de ei.
  3. Imposibil. O schimbare a granițelor în Uniunea Europeană ar deschide o cutie a Pandorei. Spania, Italia, Slovacia, Marea Britanie și alte câteva țări s-ar destrăma. Nu ar fi în interesul nimănui să susțină asta.

 6. eu zic ca totul e posibil. in rau. adica punctele 2 si 3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s