Banatul si Partile ungurene – extras din harta Hvngaria de Mercator, 1606

Harta a fost publicată în atlasul Gerardi Mercatoris Atlas sive Cosmographicae Meditationes de Fabrica Mundi et fabricati figura: de Hondius, Jodocus, la Amsterdam.
Extrasul cuprinde partea de est a hărţii, la nord regiunea numită Partium sau Părţile ungurene, iar la sud regiunea cunoscută, aproape două secole mai târziu, cu denumirea Banatul timişean, pe scurt Banat.
Banatul si Partile ungurene - extras din harta Hvngaria de Mercator, publicata de Hondius, Amsterdam, 1606 Sunt utilizate informaţii din harta Lazarus şi din tratatului lui Nicolaus Olahus. Un fragment similar dintr-o altă variantă a aceleiaşi hărţi a lui Mercator am mai publicat pe blog.
Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, eco, Hărţi, hărţi vechi, Istorie, Timişoara și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Banatul si Partile ungurene – extras din harta Hvngaria de Mercator, 1606

  1. Interesant. O zonă mixtă, din punct de vedere etnic, foarte greu de delimitat. Tot ce e intre Apuseni si Tisa e de 1000 de ani un amestec romano-maghiar de toata frumusetea,

  2. memnosine zice:

    Romano-maghiar sau romano- ungur ?

Lasă un comentariu